Porezna rasterećenja bez većeg utjecaja na poslovne rezultate

Paket poreznog rasterećenja težak 1.500 milijardi dolara koji je lani donijela američka vlada predsjednika Donalda Trumpa, po svemu sudeći, nije imala većeg utjecaja na kapitalne investicije poslovnog sektora ili na planove oko zapošljavanja.
To je pokazalo istraživanje, objavljeno u ponedjeljak, otprilike godinu dana nakon najveće reforme poreznog zakonodavstva u SAD-u u više od 30 godina. Anketa o poslovnim uvjetima Nacionalne udruge poslovne ekonomije (NABE) pokazala je da, iako su neke tvrtke izvijestile o povećanju ulaganja zbog nižih korporativnih poreza na dobit, čak 84 posto ispitanika izjavilo je da nisu promijenili planove.

Porezna rasterećenja stupila su na snagu u siječnju prošle godine, a Bijela kuća je predvidjela da će paket fiskalnih poticaja, obilježen smanjenjem porezne stope na dobit kompanija s 35 posto na 21 posto, potaknuti potrošnju poslovnog sektora i rast broja radnih mjesta. “Velika većina ispitanika, njih 84 posto, kazala je da godinu dana nakon njezina usvajanja porezna reforma nije uzrokovala promjene planova za zapošljavanje ili ulaganje njihovih tvrtki”, izjavio je predsjednik NABE-a Kevin Swift.

Niže porezne stope, međutim, imale su utjecaj na sektor proizvodnje robe, pri čemu je 50 posto ispitanika iz tog sektora izvijestilo o povećanim ulaganjima svojih tvrtki, a 20 posto reklo je da su preusmjerili zapošljavanje i ulaganja u SAD, umjesto u inozemstvo.

Istraživanje također ukazuje na daljnje usporavanje potrošnje poslovnog sektora nakon naglog usporavanja u trećem lanjskom tromjesečju. Razina kapitalne potrošnje mjerena u istraživanju pala je u siječnju na najnižu razinu od srpnja 2017. Također, oslabila su i očekivanja za kapitalnu potrošnju u sljedeća tri mjeseca. “Manje tvrtki povećalo je kapitalne izdatke u usporedbi s rezultatima istraživanja u listopadu, ali čini se da su smanjenja u većoj mjeri koncentrirana na strukture nego na ulaganja u informacijske i komunikacijske tehnologije”, rekao je Swift.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon rasta tjedan dana prije, jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika američke središnje banke idućega tjedna.

You may also like