Home Ekonomija Porastao ruski izvoz žitarica

Porastao ruski izvoz žitarica

by admin

Rusija je u sezoni 2014/2015 godine na svjetska tržišta isporučila 22,3 milijuna tona pšenice, a dostizanju tog rekorda pogodovalo je prije svega slabljenje rublja, piše ruski gospodarski portal Vzgljad (Pogled).

Samo tijekom prošle godine vrijednost rublja pala je za 45 posto, što je izvoz žita iz Rusije učinilo konkurentnijim. “Izvoznici roba osjećaju se vrlo ugodno zbog devalvacije rublja. Oni mogu varirati cijene i nuditi popuste i tamo gdje ranije o tome ne bi bilo ni govora. Ruski proizvođači žitarica sada su aktivni i na područjima drugih igrača”, kaže tržišna analitičarka Ana Bodrova.

Ona podsjeća da je trenutna cijena ruskog žita najniža u zadnjih pet godina i iznosi približno 179 dolara za tonu. Usporedbe radi, 2014. bila je 247, a 2013. godine ne manja od 310 dolara za tonu. Ruska pšenica jeftinija za oko 20 dolara po toni od američke, što je omogućilo ruskim proizvođačima proboj na neka tradicionalna američka tržišta, kao što su Meksiko, Nigerija i Egipat, piše portal Vzgljad.

Dodaje da osim američkim, ruski izvoznici otimaju izvozni udjel i drugim proizvođačima, primjerice francuskim koji im sada pokušavaju konkurirati cijenom od 174,5 dolara za tonu. Međutim, pokazuje se da im na ruku ne idu viši logistički troškovi nego što ih imaju Rusi. Uz devalvaciju rublja, ruskim izvoznicima na ruku ide i dobar urod u sezoni 2014/2015, završenoj u lipnju, koji je 10 do 12 posto bolji nego godinu ranije, tvrde stručnjaci.

Sve to rezultiralo je znatnim povećanjem broja tvrtki izvoznika žitarica iz Rusije, pa su na tržištu niknule stotine novih izvoznika. U netom završenoj sezoni 2014/2015 bilo ih je više od 500, a godinu ranije nešto više od 400. I dok Rusija povećava proizvodnju i izvoza pšenice, dotle Sjedinjene Američke Države smanjuju izvoz, usmjerene na zadovoljavanje rastućih potreba domaćeg tržišta. No, s druge strane, SAD povećava proizvodnju i izvoz ostalih poljoprivrednih proizvoda, posebno kukuruza, gdje im, kako se navodi, Rusija nije konkurent.

Međutim, dodaje se kako je i Rusija počela postupno obraćati pažnju na druge poljoprivredne kulture, pa je tako izvoz ječma u protekloj sezoni dostigao rekordnih 5,4 milijuna tona, a 2008. iz Rusije su krenuli i prvi izvozni poslovi s kukuruzom, čiji je trenutni obujam povećan na četiri milijuna tona. “U sovjetska vremena uvozili smo 30 do 40 milijuna tona kukuruza godišnje, a sada ga izvozimo. Oko milijun tona otpremljeno je u Južnu Koreju. To uopće nije loše. Ukupno, izvozimo četiri milijuna tona, a s vremenom bit će i više”, uvjeren je podpredsjednik ruskog Saveza proizvođača žitarica Aleksandr Korbut.

Prema prognozama američkog ministarstva poljoprivrede, Rusija će u sezoni 2015/2016 izvesti rekordnih 23 milijuna tona žitarica, ne puno manje od 25,2 milijuna tona koliko bi trebao iznositi američki izvoz. Odgovarajući na pitanje može li Rusija preteći SAD u izvozu žitarica, Aleksandr Korbut kaže da bi Rusija mogla izvoziti između 23 i 27 milijuna tona pšenice i tako preteći SAD, ako izmijeni izvozne carine utvrđene 1. srpnja ove godine. Ne učini li to, izvoz može pasti na 17-18 milijuna tona, prognoziraju u ruskom savezu proizvođača žitarica.

Related Posts