Porasli indeksi usprkos slabom trgovanju

Na Wall Streetu su u ponedjeljak najvažniji indeksi porasli, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica financijskih institucija, no uz slab obujam trgovanja zbog opreza investitora uslijed sve veće vjerojatnosti od skorašnjeg Fedova dizanja kamatnih stopa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 107,59 bodova ili 0,58 posto, na 18.502 boda, S&P 500 za 0,52 posto na 2.180 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,26 posto, na 5.232 boda. S&P 500 je tako dan završio svega 0,45 posto ispod rekordne razine dosegnute tijekom kolovoza. No, obujam trgovanja bio je dosad najslabiji od početka godine – svega 5 milijardi dionica promijenilo je u ponedjeljak vlasnika, što je znatno ispod prosjeka u zadnjih 20 trgovinskih dana od 6,1 milijardu.

Očekuje se da će slab obujam trgovanja potrajati cijeloga tjedna, jer su investitori oprezni pri investicijskim odlukama uoči objave podatka o zaposlenosti u SAD-u u kolovozu, ključnog pokazatelja temeljem kojeg će Fed donijeti u rujnu odluku hoće li dizati kamatne stope već idućega mjeseca. Više kamatne stope smanjuju atraktivnost ulaganja u dionice.

A američki pokazatelji i dalje ukazuju na solidnu gospodarsku aktivnost u najvećem svjetskom gospodarstvu. Američko ministarstvo trgovine objavilo je da je u srpnju osobna potrošnja, koja čini dvije-trećine gospodarske aktivnosti SAD-a, porasla 0,3 posto, ostvarivši rast četvrti mjesec zaredom.

Investitori i dalje analiziraju izjave Fedovih dužnosnika dane u petak na simpoziju središnjih bankara u Jackson Holeu, kada je predsjednica Feda Janet Yellen ocijenila da jačaju šanse od podizanja kamatnih stopa do kraja godine, a potpredsjednik Feda Stanley Fischer da je moguće njihovo podizanje ne samo u rujnu nego i u prosincu.

Financijski sektor, koji je većinu godine imao lošiju izvedbu od ukupnog tržišta, u ponedjeljak je bio na najvećem dobitku, pri čemu je najviše poskupjela dionica Wells Fargoa, za 2,2 posto.

Taj sektor uobičajeno raste kad se govori o višim stopama, u očekivanju većih zarada banaka na zajmovima koje odobravaju po višim kamatama. Na europskim burzama, uz smanjeni obujam trgovanja zbog praznika u Britaniji, u ponedjeljak su najvažniji indeksi oslabili – frankfurtski DAX spustio se 0,41 posto, na 10.544 boda, a pariški CAC za 0,4 posto, na 4.424 boda.

You may also like