Porasle zalihe sirove nafte iako su analitičari očekivali pad

Blizu 65 dolara za barel
Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema razini od 65 dolara, potaknute nadom da će SAD i Kina sklopiti trgovinski sporazum, što je potisnulo u drugi plan neočekivani rast zaliha u SAD-u.

U protekla dva dana cijene nafte podupiru očekivanja da će dva vodeća svjetska potrošača, Kina i Sjedinjene Države, uskoro potpisati preliminarni sporazum i time okončati 16-mjesečni trgovinski spor.

Optimizam je potaknuo američki predsjednik Donald Trump, koji je u utorak izjavio da su SAD i Kina blizu dogovoru, nakon što su najviši dužnosnici dvije zemlje razgovarali telefonom i složili se da nastave raditi na preostalim pitanjima.

Američko je gospodarstvo u trećem tromjesečju raslo nešto brže no što je početno procijenjeno, pokazale su u srijedu nove procjene ministarstva trgovine. U razdoblju od srpnja do rujna američki je BDP porastao 2,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavilo je ministarstvo trgovine, podigavši prvu procjenu za 0,2 postotna boda. U drugom je tromjesečju BDP porastao 2,0 posto.

Podignuta procjena rasta BDP-a dodatno je ublažila rizik recesije u kratkoročnoj perspektivi, primjećuje Reuters. Američka središnja banka u listopadu je po treći puta ove godine snizila ključne kamatne stope, signalizirajući ujedno da će napraviti pauzu u ciklusu ublažavanja monetarne politike, pokrenutom u srpnju ove godine.

Pozornost će se tokom dana preusmjeriti na izvješće američke vlade o zalihama nafte u prošlom tjednu. Američki institut za naftu (API) objavio je u utorak da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 3,6 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov blagi pad.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 63,92 dolara, što znači da je porasla 71 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments