Porasla proizvodnja energije za gotovo 4 posto

RBA analiza
Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu porasla 2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježen rast od 1 posto.

Prema u srijedu objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u rujnu porasla za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na rujan prošle godine ojačala 2 posto. „Obujam industrijske proizvodnje je i u rujnu nastavio svoj volatilni obrazac kretanja, uz povratak godišnje stope rasta u pozitivan teritorij. Nakon pada u kolovozu za 1,7 posto na godišnjoj razini, obujam industrijske proizvodnje u rujnu je bio viši za 2 posto, što je u skladu s našim očekivanjima“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U rujnu je na godišnjoj razini najviše porasla, za 19,1 posto, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju a s rastom od 4,4 posto slijedila je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja energije porasla je, pak, za 3,4, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda za 0,5 posto. Pad na godišnjoj razini zabilježen je samo u proizvodnji kapitalnih proizvoda, za 7,1 posto.

U prvih devet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu je najznačajnija sastavnica, prerađivačka industrija, zabilježila skroman rast od 0,5 posto.

„Iako i u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju možemo očekivati razmjernu volatilnost kod ovog indikatora, ostajemo pri ocjeni da će obujam u 2019. zabilježiti pozitivnu stopu. Pri tome će domaća potražnja ostati relativno snažna, dok će usporavanje glavnih hrvatskih trgovinskih partnera i još uvijek niska konkurentnost ograničavati snažniji rast. Na razini cijele 2019. stopa rasta će ostati skromna, oko 1,5 posto“, zaključuju analitičari RBA.

You may also like

0 comments