Porasla potražnja za jenom, splasnuo rizik

Tečaj jena ojačao je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima jer je ponovno ojačala potražnja za tom valutom – utočištem u kontekstu posustajanja najnovijeg oporavka na tržištima rizičnijih kategorija imovine te pada cijena na naftnim tržištima.

U takvom je ozračju dolar oslabio za 0,8 posto prema jenu, na 112 jena. Time su izbrisani njegovi dobitci zabilježeni u ponedjeljak u kontekstu jačanja dionica i cijena nafte. Tečaj eura u jednom je trenutku skliznuo na 123,525 jena, najnižu razinu od travnja 2013. godine. Prema dolaru je oslabio 0,22 posto, na 1,1003 dolara. “Raspoloženje ulagača prema poduzimanju rizika poljuljano je zbog padaa cijena nafte i kineske odluke o nešto slabijem srednjem tečaju juana. To pruža podršku jenu. Nadalje, ulagači ne očekuju nikakve intervencije japanskih vlasti uoči sastanka G20”, kazao je Yujiro Goto, valutni strateg u banci Nomura.

Viši dužnosnik američkog ministarstva financija u ponedjeljak je novinarima rekao da će sastanak ministara financija i središnjih bankara skupine G20 u Šangaju ponoviti važnost ustrajnosti na tome da se izbjegavaju značajnija odstupanja valutnih tečajeva. Dodao je i da će članice G20 ponovno biti zamoljene da se suzdrže od manipulacija tečajevima radi stjecanja konkurentske prednosti.

U trgovanju na europskim tržištima u fokusu je bila britanska funta, nakon što je u ponedjeljak zabilježila najveći dnevni gubitak u posljednjih gotovo šest godina, oslabivši za gotovo dva posto prema dolaru. U utorak je tečaj funte skliznuo daljnjih 0,3 posto, na 1,4105 dolara. U ponedjeljak je u jednom trenutku pao na 1,4057 dolara, najnižu razinu od ožujka 2009. godine.

Val prodaja britanske valute u ponedjeljak je ubrzao nakon što je londonski gradonačelnik Boris Johnson najavio da će podržati izlazak Britanije iz EU-a. Britanci izlaze na referendum 23. lipnja na kojem će odlučiti hoće li ostati ili otići iz EU-a, pa se očekuje da će tečaj funte do tada biti promjenjiv. Posebnu pozornost tržišta će danas posvetiti istupu dužnosnika britanske središnje banke u tamošnjem parlamentu koji se očekuje tijekom dana. I najmanji komentar u vezi slabljenja funte u posljednje vrijeme i njezin utjecaj na inflaciju bit će praćen s posebnom pažnjom, napominju trgovci.

You may also like

0 comments