Popuštanje potražnje u SAD-u stabiliziralo cijennu nafte

Smanjenje zabrinutosti

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 88 dolara, zakočene naznakama rasta zaliha u SAD-u i dobitonosnim prodajama koje su zasjenile poremećaje u opskrbi. Na londonskom je tržištu cijena barela pala na 87,99 dolara, a na američkom na 86,50 dolara.

Trgovce su proteklih dana zabrinuli poremećaji u opskrbi, nakon požara na naftovodu koji vodi od Kirkuka u iračkom dijelu Kurdistana do turske izvozne luke Ceyhan, i napada jemenskih Huta na Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Požar je u kratkom roku ugašen, ali trgovce muče geopolitički rizici u Perzijskom zaljevu i napetosti u odnosima Rusije i Zapada zbog Ukrajine.

Rusija je drugi proizvođač nafte u svijetu, a UAE treći u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Prekidi isporuka nadovezali su se na probleme članica skupine OPEC+ s povećanjem proizvodnje zbog nedostatnih ulaganja i dotrajale opreme na naftnim poljima čije je održavanje u pandemiji zapostavljeno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) priopćila je u srijedu da je grupa u prosincu proizvodila oko 800.000 barela dnevno manje no što je bila zacrtala.

Iako bi tržište nafte moglo biti u značajnom višku u prvom tromjesečju, zalihe će vjerojatno biti znatno ispod pretpandemijske razine, drže u IEA-i, podigavši procjenu potražnje u ovoj godini.

Zabrinutost za opskrbu zasjenio je ipak rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 1,4 milijuna barela. Zalihe benzina porasle su za 3,5 milijuna barela, dok su zalihe derivata pale za 1,2 milijuna barela, navode tržišni izvori, pozivajući se na podatke Američkog instituta za naftu (API).

OPEC je u izdvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 88,50 dolara, što znači da je poskupio 42 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like