Popunjenost skladišta i danas u fokusu na burzama

Analiza dana
Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 20 dolara budući da trgovce zabrinjavaju popunjeni skladišni prostori, posebice u SAD-u, i zastoj globalnog gospodarstva zbog pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala na 20,27 dolara. Ugovori za isporuke u lipnju istječu u četvrtak pa je za očekivati sličan scenarij kao prošloga tjedna. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 13,33 dolara.

Veći pad cijena na američkom tržištu povezan je s bojaznima trgovaca da bi skladišni prostori u ključnom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu uskoro mogli biti popunjeni, tumači Reuters, dodajući i da je trgovina ugovorima s rokom isporuke u lipnju bila neuobičajeno skromna.

Na tržištu se jako strahuje da bi cijene ponovo mogle pasti u negativno područje jer u čvorištu u Cushingu gotovo i više nema mjesta za skladištenje i dostavu, a faktor će svakako biti i interes za cijene isporuka u lipnju, javljaju iz nizozemskog think thanka ING.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u pretprošlom tjednu na 518,6 milijuna barela, nadomak rekordnih 535 milijuna barela, zabilježenih u 2017. godini. Sredinom travnja bilo je popunjeno već 70 posto kapaciteta u Cushingu a trgovci smatraju da prostora zapravo više i nema.

Istodobno se procjenjuje da će svjetsko glospodarstvo pasti dva posto, više nego u vrijeme financijske krize, a naftna potražnja zbog pandemije čak 30 posto. U SAD-u je od sredine ožujka čak 26,5 milijuna Amerikanaca zatražilo naknade za nezaposlene a utjecani neprofitni Kongresni ured za proračun predviđa da će američko gospodarstvo u drugom tromjesečju na godišnjoj razini potonuti gotovo 40 posto.

Trenutni odnos  ponude i potražnje na naftnom tržištu vrlo je loš, a poboljšanje se ne očekuje prije konca lipnja zbog rekordnog pada potražnje, navode analitičari Plattsa.

Situaciju bitno ne mijenja ni sporazum Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju budući da i dalje na tržištu ostavlja previše nafte. OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 14,31 dolara, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan

You may also like

0 comments