Popravljaju li se rusko-američki odnosi?

Kremlj je u utorak objavio kako se nada da će novi američki veleposlanik u Moskvi, Jon Huntsman, popraviti teško narušene američko-ruske odnose.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je to novinarima uoči Huntsmanove predaje vjerodajnica predsjedniku Vladimiru Putinu kasnije tijekom dana.

“Nadamo se da će američka diplomatska misija u Rusiji, predvođena novim veleposlanikom, znatno pridonijeti otklanjanju štete koju su potezi Washingtona nanijeli našim odnosima”, rekao je Peskov.

Bivši guverner Utaha Jon Huntsman, iskusni diplomat, potvrđen je za veleposlanika potkraj prošlog mjeseca. Dužnost u Moskvi preuzima u trenutku kada kongresni odbor i posebni tužitelj Robert Mueller istražuju optužbe da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016. u korist Trumpa, kao i moguću suradnju Trumpovih suradnika s Rusijom. Moskva to niječe, kao i Trump. Huntsman je na saslušanju u Kongresu ustvrdio da se Rusija nije miješala u predizbornu kampanju 2016. godine.

U ruskim zračnim napadima u istočnoj Siriji u protekla dva dana ubijeno je više od 300 militanata Islamske države, a ranjeno 170, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak.

Ekstremistička skupina izgubila je u napadima i zapovjednika podrijetlom iz bivše republike Kazahstana te oko 40 militanata iz južne Rusije, priopćio je glasnogovornik Igor Konašenkov u izjavi putem maila.

Rusko vodstvo u više navrata izrazilo je zabrinutost u vezi toga da se građani iz bivših sovjetskih republika  bore za islamističke ekstremističke organizacije u Siriji i susjednome Iraku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije ove godine da bi se 10.000 ljudi iz bivšega Sovjetskog Saveza moglo boriti za tzv. Islamsku državu. Ovotjedni zračni napadi izvedeni su na istočnoj obali rijeke Eufrat, navodi se u izjavi.

Rusija je zadnjih tjedana pomagala snagama sirijske vlade u pokušaju da preuzme kontrolu nad Deir es Zorom, čiji su dijelovi pod kontrolom IS-a. Prošli tjedan, Konašenkov je rekao da su se ruske specijalne snage uključile u borbu za zauzimanje grada.

 

You may also like