Popravak Sjevernog toka 1 i 2 nemoguć zbog sankcija

Poruka Equinora

Norveški energetski div Equinor izvijestio je da je zbog europskih sankcija Rusiji odbio zahtjev operatera Sjevernog toka 1 i Sjevernog toka 2 da osigura opremu za inspekciju plinovoda oštećenih u eksplozijama.

Plinovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 oštećeni su krajem rujna u eksplozijama čiji uzrok još nije objavljen. Europske vlade spominjale su sabotažu, Norveška, Njemačka i Danska pokrenule su istragu, ali nisu objavile rezultat, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Plinovod Sjeverni tok 1 dostavlja ruski plin preko Baltičkog mora u Njemačku, a Sjeverni tok 2 dovršen je krajem 2021., ali nije dobio dozvolu za rad. U 2022. Njemačka je objavila da planira dokinuti ovisnost o ruskom plinu, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Većinski je vlasnik Nord Stream AG-a ruski Gazprom, a ostali su dioničari njemački Wintershall Dea i E.ON, francuski Engie i nizozemski Gasunie. U listopadu Nord Stream AG zatražio je od udruge PRSI Pool opremu za popravak cjevovoda.

Udrugu su 1987. godine osnovale norveške kompanije Statoil i Norske Hydro na zahtjev norveških vlasti. Danas broji 72 člana, uključujući i Nord Stream AG, a upravljačku dužnost obnaša norveški Equinor.

Norveški Equinor objavio je danas da je odbio zahtjev Nord Streama AG da osigura opremu za inspekciju i popravak oštećenih plinovoda u Baltičkom moru.

Norveška nije članica EU-a, ali je dio njezina jedinstvenog tržišta i primjenjuje većinu sankcija EU-a protiv Rusije, uključujući i kontrolu izvoza.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova nije željelo komentirati Equinorovu objavu.

Europska komisija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Norveška je 2022. godine pretekla Rusiju i postala najveći opskrbljivač Europe plinom. Najveći je izvoznik Equinor, koji je s vrha ljestvice istisnuo ruski Gazprom.

You may also like