Poplava koja je narušila ugled BND-a

Berlin – Probleme s imidžom njemačka tajna služba BND ima već duže vrijeme – zbog svoje uloge u aferi-NSA. A sada se pojavio još jedan razlog kojemu se čovjek može nasmijati. Ali on i zabrinjava.

Njemačka tajna služba zaslužila je kritiku. “Watergate u novom sjedištu BND-a”, naslovljava svoj članak berlinski list Der Tagesspiegel. Ta igra riječi ima pozadinu koja na prvi pogled može izazvati smijeh: divovsko gradilište budućeg sjedišta BND-a usred njemačke prijestolnice nepoznati počinitelj je poplavio. Kako se doznaje, s više katova su ukradene slavine. To bi se još moglo i pretrpjeti s obzirom da armature nisu bile baš od zlata. No, unatoč tome šteta se procjenjuje u milijunima. Voda koja je slobodno potekla probila se kroz stropove i našla svoj put do električnih vodova i sigurnosne tehnike. K tome još treba pridodati novi udarac za imidž ove institucije. Ogromni troškovi za izgradnju nove centrale na parceli od 100.000 četvornih metara koji su ionako već bili izmakli kontroli sada će još jednom porasti. U početku se govorilo da će oni iznositi oko 730 milijun eura – sada se govori o preko milijardu eura. Može se dakle reći da se voda prelila i prije nego što su slavine ukradene. Ali BND izgleda kao pokisla kokoš i iz drugih razloga. Laici i stručnjaci se s pravom pitaju: kako je moguće da se tako nešto dogodi na navodno najbolje čuvanom gradilištu u zemlji?!

Prije četiri godine nestali su tajni logistički i tehnički planovi za izgradnju novog sjedišta. Odgovorni nikada nisu otkriveni a tako bi moglo biti i ovoga puta. Čovjek ne mora biti teoretičar zavjere, ako krivca ili krivce traži u krugu onih kojima je bio dozvoljen pristup. I pored stotina kamera, čuvara i zaštitara neprimjetno je nestala sanitarna oprema koja se za sitan novac može kupiti u svakoj trgovini za sanitarije?! Na crnom tržištu taj smiješan plijen ne vrijedi ništa i svakako nije bio vrijedan čitavog rizika. Odgovorni su zato suočeni s kritičkim pitanjima. Što berlinski “Watergate” govori o sveukupnom stanju u službi? U njezine zadaće spada briga za sigurnost Savezne Republike Njemačke i njezinih građana, bilo da je riječ o apstraktnim ili konkretnim prijetnjama. Ali koliko se povjerenja može imati u tajnu službu koja se ni u vlastitoj kući ne može brinuti za sigurnost? Tamo gdje nema slavina, možda postoje nevidljive stvari. Tko još može isključiti mogućnost da na čitavom terenu već odavno ne postoje i bubice? One za prisluškivanje.

Bruka koja je zadesila BND u sjedištima partnerskih američkih i britanskih službi vjerojatno je izazvala mješavinu zluradosti i zabrinutosti. NSA i GCHQ već duže vrijeme iritira ponašanje Nijemaca. Od prije godinu dana BND je predmet istrage jednog parlamentarnog odbora. Pritom se radi o pitanju je li njemačka tajna služba prekršila važeće zakone kada je prikupljala informacije i prosljeđivala ih zapadnim partnerima. Radoznalost neovisnog parlamentarnog tijela nije po volji anglosaksonskim službama. Iako BND i savezna vlada stalno uskraćuju istražnom odboru važne informacije, on ipak tu i tamo unese malo svjetlosti u tamu. NSA i GCHQ sa svojom logikom rada tajne službe na BND sve više gledaju kao na sigurnosni rizik. Činjenica da njemačke kolege svoj nedovršeni sigurnosni trakt u središtu vladine četvrti nisu u stanju zaštititi od provalnika mogla bi dodatno povećati skepsu kritičara BND-a.

 

You may also like