Popis imovine povećava naplatu poreza

Beograd – Naplata poreza na imovinu povećana je i do tri puta u 9 lokalnih samouprava gde je popisana imovina kroz projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

Vođa projekta u GIZ-u Aleksandar Grunauer je u intervjuu agenciji Beta rekao da je četvorogodišnji program popisa imovine u devet opština na istoku Srbije sada na polovini i da su tokom 2014. godini ažurirane baze podataka. Grunauer je rekao da je 40 popisivača tokom šest meseci prikupljalo nove podatke sa terena i popisivalo novu imovinu koja je napravljena ili izmenjena.  “Sada stanje u bazama podataka, u poreskoj administraciji, više odgovara ralnom stanju na terenu i to je veoma važno”, rekao je Grunauer i dodao da se time izbegava selektivna primena zakona i to da porez ne plaćaju oni koji nisu u sistemu.

Kao primer uspešnosti programa, on je naveo da Opštini Sokobanja 2013. bilo 309 prijava za porez na imovinu, a u 2014, uz podršku GIZ-a za popis imovine, bio je oko 3.000 poreskih prijava, odnosno 10 puta više.  Prema njegovim rečima, Opština Majdanpek je prosle godine naplatila preko 75 odsto poreza na imovine odnosno 140 miliona dinara.  “Složićete se da je to ipak veliki iznos za jednu takvu opstinu”, rekao je Grunauer.  Napredak u naplati poreza na imovinu ima i Opština Negotin, koja je, kako je naveo, u 2013. dnevno naplaćivala porez na imovinu od 200.000 do 500.000 dinara, dok je u 2014. u proseku dnevno bilo 800.000 dinara.  “Nikad nije bili ispod 500.000 dinara, a desilo se kad su bila kvartalna plaćanja da je bilo i preko 1,5 miliona dinara naplate poreza na imovinu”, rekao je Grunauer.

On je napomenuo da je završena i “nagradna igra” u kojoj će pet od devet opština istočne Srbije koje su u protekloj godini najviše povećale naplatu preza i najviše poboljšale stanje na tom polju, podeliti fond od milion švajcarskih franaka.  “Dobili smo od svajcarske vlade fond od milion franaka da nagradimo pet opština u našem programu koje naprave najveći napredak. Tu se meri koje je realno stanje bilo u januaru 2014. i koje je stanje bilo krajem godine”, rekao je Grunauer. Dodao je i da je ideja da pobednik bude proglašen na proleće i da mogu od sredine godine da koriste taj novac za pripremu projekata koji su relevantni za razvoj njihovih lokalnih sredina.  “Opstine koje su proširile bazu, ne samo da će imati više prihoda nego i odgovorno i fer pristupaju svojim građanima i ispunjavaju zakon koji je ova država donela”, istakao je Aleksandar Grunauer.

On je ocenio da će boljoj naplati poreza na imovinu doprineti i zakon o finansiranju lokalne samouprave koji je u izradi, i koji predviđa stimulaciju lokalnih samouprava koje bolje naplaćuju porez na imovinu.  “U zakonu o finansiranju lokalne samouprave predviđeno je da one lokalne samoprave koje same ne ubiraju prihode kao što je porez na imovinu, trpe određene penale na transfere”, rekao je Gruanauer.

You may also like