Home Energetika Ponovno višak u opskrbi, pale cijene nafte na svjetskim tržištima

Ponovno višak u opskrbi, pale cijene nafte na svjetskim tržištima

by Agencije

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 45 dolara, budući da je među ulagačima prevladala ocjena da smanjena kanadska proizvodnja neće na dulji rok ublažiti problem viška u opskrbi.a.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 61 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 41 cent nižoj cijeni, od 44,25 dolara.

Početak trgovanja u ovom tjednu obilježili su smanjeni proizvodni kapaciteti u Kanadi, za više od milijun barela dnevno, zbog razornih požara u pokrajini Alberti. Izgubljeni kapacitet premašuje trećinu prosječne dnevne proizvodnje u Kanadi, a gotovo sva nafta proizvedena iz pijeska izvozi se u Sjedinjene Države.

Požar je buknuo još 1. svibnja i još nije ugašen i tri vodeće svjetske naftne tvrtke upozorile su da možda neće biti u mogućnosti ispuniti pojedine ugovorne obveze o isporuci kanadske nafte.

Nakon podneva među ulagačima se ipak prevladalo uvjerenje da će taj poremećaj u proizvodnji biti kratkog daha. “Smatramo da će podrška cijenama biti kratkog daha. Tržište je i dalje preplavljeno naftom budući da povećanje proizvodnje na Bliskom istoku više nego nadoknađuje smanjenu proizvodnju nafte iz škriljca u SAD-u i razne vremenski ograničene poremećaje (u opskrbi”)”, tumači Norbert Ruecker iz Julius Baera.

“Prisutan je dašak bojazni da su se cijene prebrzo oporavile i da nam prijeti opasnost ponavljanja cjenovne krivulje iz drugog tromjesečja prošle godine, kada je nagli rast cijena usporio proces uravnoteženja tržišta”, dodaje Miswin Mahesh iz Barclays Capitala.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 40,55 dolara, što znači da je bila 60 centi niža nego u prethodnom trgovinskom danu.

Related Posts