Ponovno potonuće svjetskih burzi zbog straha od Covida

Očekuju se stroge mjere
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.

Najveći dnevni pad  indeksa od polovice lipnja posljedica je snažnog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u svijetu, posebice u SAD-u i Europi. U 12 saveznih država SAD-a zabilježen je rekordni broj hospitaliziranih Covid-19 pacijenata, dok su Njemačka i Francuska objavile planove za zatvaranje velikog dijela javnog života na mjesec dana zbog nepopustljivog širenja koronavirusa.

Virus je izvan kontrole, brzo se širi, situacija je loša,a ideja kako će nestati sam od sebe pokazala se lošom pretpostavkom. S obzirom na to, sve je jasnije da se ni američko, ni globalno gospodarstvo neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali. Uz to, sve je jasnije da novi paket poticajnih fiskalnih mjera Bijela kuća i Kongres neće uspjeti dogovoriti prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Najviše su jučer pale cijene dionica u hotelskom, zrakoplovnom i drugim sektorima povezanih s turizmom, koji je vrlo osjetljiv na situaciju s koronavirusom. Više od 4 posto pale su u prosjeku i cijene dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu su dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, Alphabet i Facebook, pojeftinile više od 4,5 posto. Ulagače nisu ohrabrila ni solidna kvartalna financijska izvješća kompanija. Od 206 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 83 posto nadmašilo je očekivanja analitičara. No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su 14,8 posto manje nego lani u trećem tromjesečju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, nakon jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica izazvanog novim restriktivnim mjerama u nizu zemalja zbog rekordnog rasta broja novozaraženih koronavirusom. Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje zbog oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama posljednjih dana, a smjer Crobex indeksa mogao bi ovisiti i o poslovnim izvješćima domaćih kompanija.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu. Azijske burze prate jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streeta i europskim burzama za više od 3 posto, što je posljedica snažnog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u svijetu, posebice u SAD-u i Europi.

Ipak, pad azijskih burzi nije tako oštar kao jučer na američkim i europskim tržištima. „Azija uglavnom drži koronavirus pod kontrolom, pa je drugi ili već treći val širenja virusa nije zahvatio kao Europu i SAD. Zahvaljujući tome, domaća gospodarstva u dobrom su stanju. Izvoz će ostati usporen, ali domaća je potražnja i dalje OK, a situacija je bolja nego u Europi i SAD-u”, kažu u bilješci klijentima iz ING-a.

U fokusu ulagača bit će danas i sjednice japanske i europske središnje banke, kao i niz makroekonomskih pokazatelja. S najviše pažnje očekuje se podatak o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju. Analitičari u anketi Reutersa očekuju skok BDP-a za rekordnih 31 posto na godišnjoj razini, nakon što je u prethodnom kvartalu potonuo rekordnih 31,4 posto.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla četvrti dan zaredom.

Cijene nafte stabilne nakon oštrog pada. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,1 posto, na 39,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,2 posto, na 37,45 dolara.

You may also like