Ponovno porasla proizvodnja nafte, pale cijene

Cijena nafte u utorak na svjetskim tržištima ′skliznula′ je ispod 55 dolara po barelu, što je posljedica porasta sirove proizvodnje u svakoj velikoj izvoznoj regiji tijekom studenoga, a to je pojačalo strah da će se zasićenost tržišta, koja je trajala protekle dvije godine, nastaviti i u 2017. te ugroziti OPEC-ova nastojanja za ograničavanjem proizvodnje. Na londonskom tržištu cijena barela je u utorak, u odnosu na prethodno zatvaranje, pala za 30 centi i iznosila je 54,64 dolara, a na američkom za 40 centi, na 51,39 dolara.

Trgovci i analitičari ističu da su prošlotjedne najave članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje nafte izblijedile, a kartelski dogovor je ugrožen, s obzirom da najnoviji podaci upućuju na porast proizvodnje i u članicama naftnog kartela i u Rusiji. OPEC-ova naftna proizvodnja u studenome je dosegnula rekordnih 34,19 milijuna barela dnevno, nakon u listopadu zabilježenih 33,82 milijuna barela dnevno, pokazuju Reutersovi podaci prikupljeni od brodara i iz industrijskih izvora. I Rusija je izvijestila da je u studenom u prosjeku dnevno proizvodila 11,21 milijuna barela dnevno, što je najviše u proteklih 30 godina.

To znači da su samo OPEC i Rusija proizveli dovoljno nafte da pokriju gotovo polovinu globalne potražnje koja premašuje 95 milijuna barela dnevno. Te vijesti stižu na tržište tek nekoliko dana nakon što su OPEC i Rusija postigli povijesni dogovor o smanjenju proizvodnje u 2017. za 1,2 milijuna barela dnevno, a što je izazvalo skok cijene barela za više od 10 posto.

Po riječima čelnika strategije za trgovanje robama u Saxo banci Ole Hansena, koji se referirao na podatke o rekordnoj proizvodnji OPEC-a tijekom studenoga, uzlet cijena na tržištima nafte, potaknut prošlotjednom odlukom OPEC-a o smanjenju proizvodnje, sada jenjava a tržište je izloženo dobitonosnim prodajama. “Problemi leže u tome da povećanje proizvodnje potiče od afričkih proizvođača, od kojih je dvoje izuzeto iz dogovora o smanjenju proizvodnje. Sastanak u subotu između OPEC-a i proizvođača izvan tog naftnog kartela bit će ključan za održavanje pozitivnog sentimenta na tržištu koji traje od prošle srijede”, izjavio je Hansen. U subotu bi trebalo biti dogovoreno da izvoznice nafte izvan OPEC-a smanje svoju proizvodnju u 2017. za 600.000 barela dnevno.

Odvojeno je iz OPEC-a objavljeno da je cijena barela iz njihove referentne košarice u ponedjeljak iznosila 51,32 dolara, što je 0,83 dolara više u usporedbi s petkom.

You may also like