Home Ekonomija Ponovno porasla njemačka industrijska proizvodnja

Ponovno porasla njemačka industrijska proizvodnja

by Agencije

Njemačka industrijska proizvodnja ponovo je porasla u lipnju, nakon neočekivanog pada u prethodnom mjesecu, pokazali su u ponedjeljak podaci ministarstva gospodarstva i energetike.

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj porasla je u lipnju 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima smanjena 0,9 posto, pokazali su podaci prilagođeni za cjenovne, kalendarske i sezonske faktore.

Najsnažniji rast zabilježila je prerađivačka industrija, za 1,5 posto. Nasuprot tome, proizvodnja u građevinskom sektoru smanjena je 0,5 posto. Analitičari napominju da lipanjski rast industrijske proizvodnje ne predstavlja iznenađenje budući da je pad u svibnju bio povezan s velikim brojem praznika, što je posebno utjecalo na automobilski sektor.

Slabost građevinskog sektora u drugom tromjesečju u cjelini u ministarstvu objašnjavaju “odgodom radova zbog lošeg vremena”. Izvješće o industrijskoj proizvodnji u zadnjem mjesecu drugog tromjesečja nije značajnije popravilo sliku njemačkog gospodarstva za cijelo razdoblje od travnja do lipnja, napominju analitičari.

Lipanjsko poboljšanje “dolazi prekasno da bi se razočaravajuće tromjesečje preokrenulo u dobro”, naveo je u bilješci Carsten Brzeski iz banke ING Diba. Brojke ipak “donekle prigušuju strahovanja od pada aktivnosti u drugom tromjesečju”, napominje Brzeski.

Službene procjene o rastu BDP-a u drugom tromjesečju bit će objavljene krajem tjedna. “U najboljem slučaju rast BDP-a bit će mali” sudeći prema podacima o proizvodnji i drugim ključnim pokazateljima, predviđa Ralph Solveen iz Commerzbanka.

Nove industrijske narudžbe u lipnju nagovješćuju nastavak anemičnog rasta. Njemačka je industrija u tom mjesecu zabilježila pad novih narudžbi na mjesečnoj razini za 0,4 posto, prilagođeno za cjenovne. sezonske i kalendarske faltore. U svibnju narudžbe su gotovo stagnirale.

Kočnica su pritom bile inozemne narudžbe, koje su potonule 1,2 posto, dok su domaće narudžbe porasle 0,7 posto. Među inozemnim su narudžbama najviše potonule narudžbe iz eurozone, za čak 8,5 posto, dok je u kategoriji ostalih zemalja zabilježen rast za 3,8 posto.

U drugom tromjesečju u cjelini ukupne su narudžbe smanjene 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Pritom je inozemna potražnja oslabila za 1,5 posto dok je domaća porasla 0,9 posto, pokazuje izvješće ministarstva. “U prvoj polovini godine u cjelini industrijske narudžbe pokazuju slabu dinamiku”, ocjenjuju u ministarstvu.

Related Posts