Ponovno otkazan Odbor za ustav na zahtjev SDP-a

Na zahtjev SDP-a još jednom je odgođena sjednica saborskog Odbora za Ustav, koji je u srijedu trebao utvrditi prijedlog kandidata za imenovanje deset ustavnih sudaca o kojima je Sabor trebao glasovati u petak. Odgodu sjednice zatražio je potpredsjednik Odbora Peđa Grbin, koji je izvijestio kako je SDP, nakon mjeseci razgovora s vladajućima, ujutro prije sjednice Odbora dobio prijedlog kandidata koje favorizira HDZ.

“S obzirom da imamo određene dvojbe vezane uz listu i u želji da izbor privedemo kraju, molim odgodu današnje sjednice”, rekao je Grbin.  HDZ-ov Dražen Bošnjaković suglasio se s tim prijedlogom. “Ne možemo neke stvari lomiti preko koljena. Mislim da je ovo razuman prijedlog. Prihvaćamo odgodu i nastavak razgovora”, rekao je Bošnjaković i dodao kako vjeruje da će s na vrijeme postići dogovor kako Ustavni sud nakon 7. lipnja ne bi ostao bez kvoruma.

Predsjednik Odbora Robert Podolnjak (Most) kazao je kako mu ne preostaje ništa doli udovoljiti prijedlogu da se još jednom odgodi sjednice, koja je prvotno bila zakazana za utorak.  “Nakon četiri mjeseca korektnih i kvalitetnih razgovora, nije dobra poruka javnosti da ćemo sutra ujutro održati sastanak. Ne znam u kojem trenutku ćemo to uvrstiti u dnevni red plenarne sjednice, raspraviti i glasovati. Političke stranke nisu se smjele dovesti u situaciju još jedne odgode. Predugo se razgovara, bilo je dovoljno vremena i prostora”, ocijenio je Podolnjak. Kao predsjednik Odbora ispričao se javnosti što je dovedena u situaciju da još nije utvrđen prijedlog imenovanja ustavnih sudaca.

Predsjednik Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Ivan Šuker izrazio je u srijedu uvjerenje da će Hrvatska u petak imati deset ustavnih sudaca, no odbio je govoriti o imenima, pa i kandidata Domoljubne koalicije. “Što znači vaši? Kad govorim o Ustavnom sudu mislim da nije dobro govoriti ‘naši i vaši’, to su prije svega pravni stručnjaci koji su itekako bitni za funkcioniranje države”, uzvratio je Šuker na novinarski upit tko su kandidati Domoljubne koalicije za deset sudaca Ustavnog suda.

 Naime, već duže vrijeme u javnosti postoji informacija da su se vladajući i oporba dogovorili da daju po pet sudaca u Ustavni sud, a neka su imena slovila kao sigurna i prije nego su zaključeni razgovori s 40-ak prijavljenih kandidata.

 Na pitanje je li se Domoljubna koalicija, čiji su se zastupnici u srijedu sastali u Saboru, dogovorila oko ustavnih sudaca, Šuker je odgovorio da to “uopće nije bilo sporno”. Danas će biti Odbor za Ustav i Poslovnik (koji treba utvrditi prijedog kandidata), sutra ili u petak će se taj prijedlog uvrstiti u dnevni red, u petak će se raspraviti, uvjeren sam da će Hrvatska u petak imati deset ustavnih sudaca”, rekao je šef HDZ-ova Kluba nakon spomenutog sastanka.

 Odbio je potvrditi hoće li HDZ-ovac Davorin Mlakar, čije se ime spominje u aferi Hypo, biti kandidat vladajućih za ustavnog suca. “Sve ćete čuti na Odboru za Ustav, ne bih htio prejudicirati odluke”, uzvraća Šuker.

 Na opasku da je to potvrdio Pero Ćorić (HSP-AS) uzvratio je kako je “to njegova stvar”, a da je on legalist i da poštuje instituciju Sabora. “Lista će biti službena tek kad je Odbor usvoji, do tada mislim da je neozbiljno od bilo koga da “naklapa”, poručuje.

 Šuker uvjerava da na sastanku Domoljubne koalicije nije bilo riječi o odnosima s partnerom u vlasti (Mostom), te da se nije razgovaralo o političkoj sudbini predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka čiji opoziv s mjesta prvog potpredsjednika Vlade u Saboru traži SDP, prozivajući ga za navodni sukob interesa.

 Nismo razgovarali o Karamarku, izjavio je Šuker i ponovio kako se čeka mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nakon kojega će se odrediti dan rasprave. “Ne vidim razlog zašto bi o nečemu raspravljali danas, ako ne znamo kad će biti rasprava”, odgovorio je novinarima i ponovio da će se sve znati na vrijeme i da “ništa neće ići ispod žita”.

Sastanak zastupnika Domoljubne koalicije, koji su se u srijedu okupili u Hrvatskom saboru, završio je bez službenih izjava. Bavili smo se točkama dnevnog reda koje nam dolaze, kratko je u prolazu rekao novinarima Ladislav Ilčić (Hrast). Nije htio otkriti je li se na sastanku razgovaralo o kandidatima za suce Ustavnog suda. Pitajte predsjednika, uzvratio je novinarima. Na sastanku Koalicije bio je i prvi potpredsjednik Vlade, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, no nije davao izjave novinarima.

Saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak izjavio je u srijedu kako će zastupnici te stranke pričekati s odlukom o povjerenju provm potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku do odluke Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

“Mi ćemo pričekati. Smatramo da je minimum političke korektnosti od svih stranaka da pričekamo ono što će reći nadležne institucije, odnosno Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa. Ta je institucija meritorna da donese odluku. Prvo ćemo pričekati odluku, kasnije ćemo vidjeti na koji način će se Domoljubna koalicija postaviti. HSLS je dio Domoljubne koalicije i ostaje dio Domoljubne koalicije”, rekao je Hrebak novinarima u Saboru.
Mišljenja je da nije dobro”Hrvatski sabor pretvarati u sudnicu”.

You may also like