Ponovno narasla industrijska proizvodnja

Podaci DZS-a

Ukupni promet industrije u kolovozu bio je za 22,5 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a u odnosu na srpanj porastao je za 3,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). U Hrvatskoj je u rujnu industrijska proizvodnja porasla 10. mjesec zaredom, za gotovo 3 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u rujnu pala 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na rujan prošle godine porasla 2,8 posto.

To je sporiji rast nego u kolovozu, kada je proizvodnja na godišnjoj razini ojačala 5,2 posto, ali već 10. mjesec zaredom kako se oporavlja.

Rast proizvodnje u rujnu na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 4,1 posto, u proizvodnji intermedijardnih proizvoda.

S rastom od 2,7 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 2,2, a energije 1,4 posto. Pala je samo proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,7 posto.

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih devet mjeseci ove godine porasla je za 7,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Podaci o nastavku rasta industrijske proizvodnje, kao i drugi makroekonomski podaci, ukazuju na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 16,5 posto na godišnjoj razini, što je bio njegov prvi rast nakon četiri kvartala pada, a rast je nastavljen i u trećem tromjesečju.

Ukupan broj zaposlenih u industriji u rujnu ove godine ostao je na istoj razini kao i u kolovozu, dok je je prema rujnu prošle godine manji za 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

You may also like