Ponestaje skladišnih kapaciteta, cijene nafte nadomak 40 dolara

Cijene nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 40 dolara pod pritiskom bojazni da svijetu ponestaje skladišnih kapaciteta u uvjetima tvrdokorno prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela kliznula 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,13 dolara. Jučer je zaključila zatvaranje u minusu 2,27 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 79 centi nižoj cijeni, od 36,86 dolara. Jučer je završio trgovanje u minusu 2,32 dolara. Jučer je naftna tržišta potopila zakašnjela reakcija na suzdržanost Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) kada je u pitanju oštar pad cijena nafte a njihov je silazni trend zapečatio jači dolar, prigušivši kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju.

Analitičari upozoravaju da izostali dogovor nagovješćuje da se najutjecajnije članice kartela pripremaju za nove bitke za tržišni udio, pri čemu je tržište ionako kronično prekomjerno opskrbljeno a potrošnja zaostaje za proizvodnjom nekih dva milijuna barela dnevno. “OPEC je izgubio kontrolu nad tržištem nafte i ako se iz temelja ne promijene stvari i potražnja ne premaši prekomjernu opskrbu na tržištu, put najmanjeg otpora vodi prema najnižim razinama iz 2008. u rasponu od 35 do 38 dolara za barel”, tumači Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Dodatna je naznaka žestoke bitke za tržište podatak iz izvora u trgovačkim krugovima da je Saudijska Arabija povećala isporuke u Aziju u posljednja dva ovogodišnja mjeseca. Na strani potražnje ističe se povećanje kineskog uvoza sirove nafte u razdoblju od siječnja do studenog za 8,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 6,61 milijun barela dnevno. Samo u studenome uvoz je na godišnjoj razini ojačao 7,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Smatra se da će Kina s obzirom na niske cijene nafte vjerojatno udvostručiti strateške nabave nafte u 2016. i povećati strateške zalihe za 70 do 90 milijuna barela. OPEC nije danas na svojoj internetskoj stranici objavio jučerašnju cijenu barela referentne košarice svoje nafte zbog blagdana. U petak je iznosila 38,08 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.