Ponedjeljak navečer televizijska debata francuskih predsjedničkih kandidata

Petero glavnih kandidata na francuskim predsjedničkim izborima prvi put će sudjelovati u televizijskoj debati u ponedjeljak navečer u kojoj će, nadaju se, ostaviti dobar dojam na birače i pridobiti one koji su još neodlučni.

Najzahvalnija meta za suparnike moglo bi biti dvoje trenutačnih favorita u anketama: bivši ministar gospodarstva socijalističke vlade Emmanuel Macron koji kaže da nije “ni lijevo ni desno” i predsjednica Nacionalne fronte (krajnja desnica) Marine Le Pen. U debati će sudjelovati i konzervativac Francois Fillon, neočekivani pobjednik predizbora na desnici koji se poslije zbog afera našao u središtu pozornosti, pobjednik predizbora radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon i njegov suparnik na ljevici, socijalist Benoit Hamon.

Šestero drugih, “manjih” službenih kandidata koji po anketama dobivaju veoma mali broj glasova, neće nastupiti u debati, budući da je mreža TF1 htjela da ona bude sužena radi bolje “prepoznatljivosti”.

Bilo da imaju defenzivan ili ofenzivan pristup, sudionici će nastojati privući birače odgovarajući na tri pitanja: Za kakav se društveni i gospodarski model zalažu, kakvo mjesto u svijetu treba imati Francuska i kakav predsjednik žele biti, za svako od kojih će imati minutu i pol.

Sudionici će pokušati pridobiti neodlučne birače kojih je oko 40 posto, a samo dvije trećine ih je sigurno da će izaći na birališta u prvom krugu koji se održava 23. travnja. Drugi krug je 7. svibnja. Kampanja 2017. je obilježena aferama, stvarnim i tobožnjim i zasad se ne vidi tko bi mogao pobijediti, komentira za list Le Monde Pascal Perrineau, profesor političkih znanosti. Zbog toga gotovo 80 posto Francuza misli da se politička rasprava “osiromašuje”, pokazuje anketa pariškog istraživačkog instituta za političke znanosti provedena sredinom ožujka.

Troje vodećih kandidata su upleteni ili se spominju u pravosudnim aferama, počevši s donedavnim favoritom Francoisom Fillonom kojega je popularnost naglo pala nakon otkrića o lažnom zapošljavanju članova njegove obitelji. Le Pen je pak upletena u afere o lažnom zapošljavanju i o nezakonitom financiranju izborne kampanje, a protiv Macrona je pokrenuta prva istraga pod sumnjom u pogodovanje tijekom službenog putovanja u siječnju 2016. dok je bio ministar gospodarstva.

Emmanuel Macron i Marine Le Pen su trenutačno izjednačeni u anketama. Što se tiče ljevice, Benoit Hamon i Jean-Luc Melenchon, kojih kampanje stoje na mjestu, računaju na televizijsku debatu kako bi ih pokrenuli, pošto su za vikend organizirali dosad najveće skupove.

Melenchon tvrdi da je u subotu u Parizu okupio 130.000 ljudi, održavši govor u kojemu se obrušio na Europu i na Nacionalnu frontu. Hamon je pak pred 20.000 sudionika održao zapažen govor, stojeći čvrsto na načelima ljevice. Bio je oštar prema suparnicima, ali i prema onima u vlastitom taboru koji bi “htjeli zanemariti glas naroda” na predizborima na ljevici, smjerajući na bivšeg premijera Manuela Vallsa koji mu je uskratio potporu.

You may also like