Pompeo želi savezništvo Japana protiv Kine

Azijska turneja
Američki državni tajnik Mike Pompeo u utorak je posjetio Tokio gdje se susreo s čelnicima Japana, Australije i Indije, u pokušaju da osigura podršku u suprotstavljanju, po ocjeni Washingtona, opasnom i sve jačem regionalnom utjecaju Kine.

Azijska turneja, koja je trebala uključivati i posjete Mongoliji i Južnoj Koreji, skraćena je nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da je pozitivan na koronavirus. To je prvi posjet Pompea istočnoj Aziji od srpnja 2019. i u vrijeme najnižih razina odnosa između SAD-a i Kine u nekoliko desetljeća te nakon što je u sklopu europske turneje posjetio i Hrvatsku.

Jednodnevni posjet uključivao je i susret s ministrima vanjskih poslova takozvane skupine Quad koja se sastoji od SAD-a, Australije, Indije i Japana.

Washington želi osigurati podršku azijskih saveznika u suprotstavljanju Pekingu, no analitičari smatraju da susjedi Kine žele izbjeći izravno protivljenje najmnogoljudnijoj svjetskoj državi zbog međusobnih gospodarskih odnosa.

State Department je nakon susreta Pompea s australskom kolegicom Marise Payne priopćio da su razgovarali o zabrinutosti zbog “zloćudne aktivnosti” Kine u regiji. Službeni Peking će vrlo vjerojatno reagirati na takvu formulaciju.

No u priopćenju australske ministrice uopće se ne spominje Kina. “Bila je riječ o ljudskim pravima pojedinaca, tržišnim ekonomijama, borbi protiv dezinformacija ili izgradnji otpornosti dobavnih lanaca, naše zajedničke vrijednosti i interesi znače da dijelimo viziju slobodnog, otvorenog i uspješnog područja Indo-Pacifika”, napisala je Payne na društvenim mrežama.

Pompeo je pri susretu s japanskim ministrom vanjskih poslova rekao da će novi premijer Yoshihide Suga osnažiti odnose između Washingtona i Tokija. Kina smatra Quad pokušajem da se zaustavi njezin rast.

Susret država Quada, što je skraćeno za kvadriterala, vjerojatno neće završiti akcijskim planom, iako će sam skup služiti kao upozorenje Kini i pojačati njezine strahove da bi ta skupina jednom mogla imati formalnu strukturu poput NATO saveza, smatraju stručnjaci.

SAD i Kina, dvije najveće svjetske ekonomije, sukobljene su po nizu pitanja, od kineskog upravljanja pandemijom koronavirusa do nametanja novog sigurnosnog zakona u Hong Kongu i ambicijama Pekinga u Južnom kineskom moru.

Većina azijskih saveznika zadovoljni su čvrstim stavom Washingtona prema Kini, no nisu tako zdušno prihvatili nabijenu retoriku Trumpa i Pompea prema toj državi kako je ne bi previše antagonizirali.

Dio problema za američke saveznice u Aziji je njihova trgovinska ovisnost o Kini. Australija je prošle godine najviše izvozila upravo u tu državu, Japanu je ona druga, a Indiji treća izvozna destinacija, pokazuju podaci Međunarodnog monetarnog fonda.

SAD je objavio da iznimno cijeni Quad kao platformu za osnaživanje solidarnosti s regionalnim saveznicima u suprotstavljanju Kini. “Nadamo se da će biti važnih objava, važnih postignuća”, rekao je Pompeo u SAD-u uoči leta za Tokio, ne najavivši što bi to točno moglo biti.

You may also like

0 comments