Pompeo traži trenutačni prekid korejskog nuklearnog programa

 Novi američki državni tajnik Mike Pompeo obvezao se u srijedu da će “bez odgađanja” postići “zatvaranje sjevernokorejskog programa masovnog uništenja”, ocijenivši da Sjedinjene Države imaju “neviđenu priliku da promijene tijek povijesti”.
“Tek smo na početku posla, rezultat još nije siguran”, priznao je na svečanosti polaganja prisege u State Departmentu kojoj su nazočili Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence.

“Jedno je sigurno: ova administracija neće ponoviti prošle pogrješke. Oči držimo širom otvorene”, rekao je položivši prisegu. Po riječima Pompea koji je kao ravnatelj CIA-e prije mjesec dana u tajnosti boravio u Pjongjangu gdje se sastao sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, “vrijeme je da se to riješi jednom zauvijek”.

Predsjednik Trump se početkom lipnja treba sastati s Kim Jong-unom a vrijeme i mjesto susreta doznat će se ovih dana. Taj povijesni susret na vrhu bit će posvećen “denuklearizaciji” Sjeverne Koreje. “Loš dogovor nije opcija”, istaknuo je Mike Pompeo koji je prošlog tjedna preuzeo dužnost državnog tajnika. “Odlučni smo u nakani da postignemo trajno i neopozivo zatvaranje sjevernokorejskog programa oružja za masovno uništenje koje će biti podložno provjeri, i to bez odgađanja”.

“Imamo neviđenu priliku da promijenimo tijek povijesti na Korejskom poluotoku”, dodao je.

Američke vlasti su u srijedu službeno vratile iračkoj vladi oko 3.800 artefakata iz mezopotamske ere koje je u Sjedinjene Države ilegalno uvezao Hobby Lobby, lanac trgovina za uređenje stana.

Među njima je veći broj valjkastih pečata i ploča s klinastim pismom iz mezopotamskog grada Irisagriga koji potječu iz razdoblja od 2.100 do 1.600 prije Krista, priopćila je američka carinska služba.

Svi su predmeti predani iračkom veleposlaniku u SAD-u Fareedu Yasseenu na svečanosti koju je organizirao američki carinski ured.

“Ovi su nam predmeti veoma važni i moraju se vratiti Iraku koji je njihov zakonski vlasnik”, rekao je veleposlanik.

Lanac trgovina Hobby Lobby sa sjedištem u Oklahomi, u SAD-u, u srpnju 2017. je pristao vratiti oko 5.000 ilegalno uvezenih predmeta iz mezopotamskog doba i platiti kaznu od 3 milijuna dolara.

Njegov osnivač i vlasnik David Green koji je otvorio svoj muzej, potpisao je nakon putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate 2010. ugovor o kupnji većeg broja antikviteta za 1,6 milijuna dolara.

Artefakti su isporučeni s lažnim carinskim deklaracijama, rekao je savezni tužitelj Brooklyna Richard Donoghue.

Ovo je šesti povrat umjetnina Iraku koje organizira američka carina. Od 2008. do 2015. SAD je u pet navrata vratio oko 1.200 predmeta, objavila je carinska služba.

You may also like

0 comments