Pompeo: SAD neće dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje

Sjedinjene Države prate navode da Iran planira povećati svoje kapacitete za obogaćivanje uranija i neće dopustiti toj zemlji da razvije nuklearno oružje, rekao je u srijedu američki državni tajnik Mike Pompeo.

“Pratimo navode da Iran planira povećati svoje kapacitete obogaćivanja uranija. Nećemo dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje”, rekao je Pompeo na Twitteru. Dodao je da je “Iran svjestan naše odlučnosti”.

Iran je u srijedu u Beču objavio da su u tijeku “pripremne radnje” na ponovnom pokretanju nuklearnog programa u slučaju propasti međunarodnog nuklearnog sporazuma (JCPOA) zaključenog 2015. sa svjetskim silama, a iz kojeg je SAD izašao u svibnju.

“Teheran je pokrenuo pripremne radnje u slučaju da  JCPOA propadne te bi Iran ponovo pokrenuo aktivnosti bez ograničenja koja nameće taj sporazum”, kazao je iranski veleposlanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču Reza Nadžafi.

Iranski potpredsjednik Ali Akbar Salehi je u utorak objavio da Islamska Republika želi krenuti u proizvodnju novih centrifuga na način da poveća kapacitete za obogaćivanje uranija.

Obogaćeni uranij se može koristiti kao gorivo za proizvodnju električne energije, a u visokim koncentracijama i za proizvodnju atomske bombe.

You may also like

0 comments