Pompeo pozvao saveznike na budnost

Rusija i Kina su prijetnje 
Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u četvrtak, na otvaranju ministarskog sastanka povodom sedamdesete obljetnice NATO saveza, saveznike u NATO-u da se prilagode širokom spektru novih prijetnji u koje pripadaju agresivnost Rusije, strateško jačanje Kine i nekontrolirane migracije.

Istaknuo je važnost jačanja saveza 29 država kako bi se mogao suprotstaviti novim prijetnjama iz Rusije, Kine i Irana. U svom strateškom dokumentu američka je vojska stavila Kinu i Rusiju u središte nove strategije obrane.

Ovaj će se sastanak baviti odgovorom na rusku aneksiju Krima i jačanje ruske vojne prisutnosti u Crnom moru. SAD je zaprijetio kako ne želi biti partner sa zemljama koje usvajaju tehnološke sustave Huawei.

Otvarajući sastanak, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je da bi se članice trebale držati obveza o povećanju izdvajanja za obranu, na što je posebno usredotočen američki predsjednik Trump. On posebno optužuje Njemačku da ne ulaže dovoljno na tom polju.

U srži prijepora je i spor Turske i SAD-a glede kupovine ruskog obrambenog sustava S-400 zbog čega je Trump zaustavio nabavku opreme za zrakoplove F 35, jer tvrdi kako bi to ugrozilo sigurnost F 35 zrakoplova koji koristi nevidljivu tehnologiju.

Kao članica NATO-a Hrvatska najbolje štiti svoje granice, mir i sigurnost, i time je ostvarila svoje interese od prije 10 godina kada je ulazila u članstvo, izjavila je u četvrtak u Washingtonu ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na marginama sastanka ministara vanjskih poslova država NATO-a kojim se obilježava 70. godišnjica saveza.

You may also like

0 comments