Pompeo odlazi u posjet Sjeverne Koreje

Američki državni tajnik Mike Pompeo će posjetiti Pyongyang u subotu u nastojanju da unaprijedi pregovore o denuklearizaciji sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, rekao je u utorak State Department.
Pompeo putuje i u Japan, Južnu Koreju i Kinu od 6-8 listopada, rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert novinarima. “Mislim da to pokazuje napredak i zamah da državni tajnik po četvrti put putuje u manje od godine”, rekla je Nauert. “Naravno još ima puno posla ali se veselimo narednim koracima u ovom razgovoru”, dodala je.

Pompeov posjet dolazi uoči planiranog drugog summita između Kima i predsjednika Donalda Trumpa. Poziv da se vrati u Pyongyang na razgovore o naporima Sjeverne Koreje u denuklearizaciji došao je tijekom sastanka sa sjevernokorejskim ministrom vanjskih poslova Ri Yong Hoom na zasjedanju Opće skupštine UN-a prošli tjedan.

Nauert je rekla da je namjera sastanaka u Japanu, Južnoj Koreji i Kina informiranje kolega o razgovorima u Pyngyangu. Kim se obvezao odustati od nuklearnog oružja svoje zemlje, ali njegova djela do sada ne odgovaraju zahtjevima Washingtona za potpunim pregledom svih programa oružja Sjeverne Koreje i nepovratnim mjerama u odustajanju od nuklearnog arsenala koji potencijalno prijeti Sjedinjenim Državama.

You may also like

0 comments