Pompeo: Donald Trump gradi nosi svjetski poredak

Američki predsjednik Donald Trump gradi novi svjetski poredak koji će podupirati američko vodstvo i demokracija, rekao je u utorak američki državni tajnik Mike Pompeo diplomatima na skupu u Bruxellesu, okrivivši Iran i Kinu za nestabilnost u svijetu.

“U najboljoj tradiciji naše velike demokracije, okupljamo plemenite nacije u izgradnji novog liberalnog poretka koji će sprječavati rat i ostvariti veći prosperitet”, rekao je. “Pod predsjednikom Trumpom, mi ne napuštamo međunarodnu lidersku poziciju niti naše prijatelje u međunarodnom sustavu”, rekao je.

Pompeo je u govoru kritizirao Iran i Kinu, odbacivši sugestije da Washington postupa jednostrano.

“Čak i naši europski prijatelji ponekad govore da ne postupamo u interesu slobodnog svijeta. To je jednostavno potpuno pogrešno.”

“Radimo na tome da održimo, zaštitimo i unaprijedimo otvoren, pravedan, transparentan i slobodan svijet suverenih država. Taj projekt zahtijevat će stvarnu, ne hinjenu, obnovu liberalnog poretka među nacijama. Zahtijevat će odlučnu Ameriku i liderstvo ne samo od moje zemlje, nego od demokracija širom svijeta.”

Pompeo je rekao da SAD potiče Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond (MMF) da smanje financiranje zemalja kao što je Kina, jer one već imaju pristup financijskim tržištima za prikupljanje kapitala.

Pompeo se nalazi u Bruxellesu u povodu sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

You may also like

0 comments