Polučuju se rekordi uvoza ukapljenog plina u Europu

Izvješće s tržišta
Nakon loših prognoza za ovu godinu zbog smanjene potrebe za energijom, uzrokovane koronavirusom i gospodarskom krizom, europska komisija za plinsko tržište prezentirala je podatke o uvozu ukapljenog plina u EU za prošlu godinu.

Tijekom 2019. godine EU je uveza rekordne količine ukapljenog prirodnog plina (LNG), pri čemu je najviše uvezeno iz Katara, a slijede Rusija i Sjedinjene Američke Države. Radi se o 108 milijardi kubičnih metara LNG-a, što je porast od 42 posto u odnosu na 2018. godinu.

To je 27 posto ukupnog uvoza plina i 22 posto potrošnje plina u EU-u, navodi se u izvješću, koje pokriva širok raspon podataka o opskrbi i korištenju električne energije i plina u EU-u. Izvješće o tržištu plina pokazalo je da je Katar lani u EU isporučio 30 milijardi kubičnih metara LNG-a, a slijedi Rusija s 21 milijardom i i SAD sa 17 milijardi “kubika”. U 2019. godini mogla se primijetiti sve veća konkurencija između SAD-a i Rusije u opskrbi EU-a LNG-jem navodi se u izvješću.

No, izazov u ovoj godini mogla bi biti niska cijena nafte, za koju se cijena plina veže, ali i pad potražnje za energentima uslijed krize koja će prema predviđanju The Economista udariti Europu vrlo snažno. Dodatno, kompanije planiraju proizvodnju prema najvećem svjetskom uvozniku LNG-a, Kini, a tamo je potreba za uvozom pala više od 20 posto, prema nedavnoj analizi Financial Timesa.

Ostaje za vidjeti kako će se to odraziti na izgradnju projekta hrvatskog LNG-a, gdje se dogodila promjena na čelu projekta. Naime, bivša ravnateljica tvrtke LNG Hrvatska imenovana je za jednu od hrvatskih članica uprave INA-e. Također, s obzirom na krizu i vijest kako će mađarska kompanije smanjiti zakup terminala u Gdansku, ostaje za vidjeti obim njihova interesa za zakup Krka u novim okolnostima.

You may also like

0 comments