Poljski senat odobrio sporni zakon o Ustavnom sudu

Poljski konzervativci Jaroslawa Kaczynskog odobrili su tijekom noći u četvrtak sporni zakon o ustavnom sudu, unatoč pozivima na suzdržanost koje je uputila i poljska oporba i Europska komisija.

Velikom brzinom raspravljen u parlamentu, zakon je odobren u gornjem domu nešto prije 4 sata ujutro. Ruku je za zakon dignulo 58 zastupnika stranke Prava i pravde, 28 zastupnika bilo je protiv uz jednog suzdržanog. Kada ga potpiše predsjednik, zakon će odmah stupiti na snagu. Poljska oporba ga osuđuje kao pokušaj paraliziranja rada ustavnog suda i napad na demokraciju. U srijedu je pismo poljskim vlastima poslao potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans koji je zatražio da se zakon ne usvoji ili barem da ne stupi na snagu prije nego “sva pitanja oko njegova djelovanja na neovisnost i funkcioniranje ustavnog suda ne budu u potpunosti i korektno procijenjena”.

Nešto više od mjesec dana nakon dolaska na vlast konzervativaca Jaroslawa Kaczynskog, Poljska je usred snažne političke krize zbog imenovanja sudaca u ustavni sud. PiS je imenovao pet sudaca tog suda što je izazvalo val kritika oporbe, medija i običnih građana. Zakon prilično mijenja pravila rada ustavnog suda. Petnaestočlani sud sada mora svoje odluke donositi dvotrećinskom većinom glasova i s najmanje 13 prisutnih sudaca, umjesto dosadašnjih devet. PiS sada može lako blokirati svaku odluku suda koja je suprotna stranačkom stavu. A u toj stranci, pak, tvrde da zakon uvodi reda u ustavni sud i uklanja prepreke za provedbu izbornih obećanja.

You may also like