Home Ekonomija Poljski predsjednik predložit će vlastito rješenje za kredite u franku

Poljski predsjednik predložit će vlastito rješenje za kredite u franku

by admin

Poljski predsjednik rekao je u petak da će razmotriti pripremu vlastitog prijedloga zakona za rješenje krize zbog kredita u švicarskim francima koja je postala jedna od glavnih političkih tema pred parlamentarne izbore u listopadu.

Više od pola milijuna Poljaka uzelo je stambene kredite u švicarskim francima, uglavnom između 2007. i 2008., privučeni niskim kamatama. Franak je otada porastao za više od 80 posto u odnosu na zlot.

Predsjednik Andrzej Duda, kojeg podržava stranka Pravo i pravda (PiS) koja bi na parlamentarnim izborima mogla pobijediti vladajuću Građansku platformu, zauzimao se tijekom predsjedničke kampanje u svibnju da se kredite konvertira u zlote po tečaju koji je vrijedio u trenutku kada su krediti bili dizani. To bi po nekim procjenama stajalo do 17 milijarda američkih dolara. “Razmotrit ću to”, rekao je Duda novinarima, odgovarajući na pitanje hoće li pripremiti vlastiti prijedlog zakona kako bi se pomoglo tim ljudima. Duda je prisegnuo u četvrtak.

Poljski parlament usvojio je u srijedu prijedlog zakona koji će omogućiti nekim vlasnicima kredita u švicarskim francima da pretvore kredite u zlote, većinom na trošak vjerovnika. Analitičari procjenjuju troškove za banke na pet milijarda dolara. Upitan hoće li potpisati taj zakon, Duda je odbio izravno odgovoriti, kazavši da će se o tom zakonu još raspravljati u gornjem i donjem domu parlamenta.

Related Posts