Poljski LNG u Baltiku početkom slijedeće godine

Poljski terminal za uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) Świnoujście na obali Baltičkog mora bit će potpuno spreman za komercijalnu eksploataciju u drugom kvartalu 2016. godine, objavila je poljska plinska tvrtka Polskie LNG .

Potpisan je aneks ugovora s talijanskom tvrtkom Saipem koja gradi terminal i koja je time obećala da će biti završen do kraja 2015. godine. Prema aneksu, financijska naknada za Saipem neće biti povećana, već će i dalje ostati na ranije ugovorenih 636 mil. dolara. Terminal je prvotno trebao biti završen 2014. godine, ali je realizacija kasnila zbog više razloga. Saipem je na proljeće 2015. godine još i upozorio poljsku vladu da će završiti izgradnju terminala u ljeto samo ako mu bude plaćeno za usluge. Terminal je ključni poljski energetski projekt kojim Poljska planira značajno smanjiti ovisnost o uvozu plina iz Rusije, javlja američki naftni portal ‘Rigzone’.

Europska komisija želi da sve države članice unije imaju pristup ukapljenom prirodnom plinu za slučaj energetske krize, javlja ekskluzivno Politico. EK planira svoju LNG strategiju objaviti do prosinca, a rečeno je da će taj dokument istražiti sve potencijale LNG-a u smislu diverzifikacije dobave i u kriznim slučajevima. Glavnina uvoznih LNG kapaciteta koncentrirana je u Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj i Velikoj Britaniji, no 75% ih se ne koristi, pokazuju podaci. Manjak potrebne infrastrukture otežava transport tog plina prema središnjoj i istočnoj Europi gdje je najveća ovisnost o ruskom plinu. Strategija Europske komisije trebala bi razmotriti infrastrukturne probleme, regulatorna pitanja te tržišne i pravne prepreke. Strategija će biti dio šireg zakonskog paketa u plinu, zajedno s revizijom regulative za sigurnost opskrbe i drugom listom ključnih infrastrukturnih projekata. Komentari u sklopu neformalnih konzultacija mogu se predati do 20. rujna.

You may also like