Poljski konzervativci zadržavli većinu

Pravo i Pravda
Vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) pobijedila je na parlamentarnim izborima u Poljskoj i zadržala apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta, objavilo je u ponedjeljak nacionalno izborno povjerenstvo, ali je njihova pobjeda zasjenjena gubitkom kontrole u Senatu što će PiS-u otežati provođenje reformi.

PiS je dobio apsolutnu većinu u Sejmu, s 43,59 posto glasova, odnosno 235 mjesta u parlamentu koji ih ima 460, konačni su rezultati koje je objavilo izborno povjerenstvo. PiS Jaroslawa Kaczynskoga tako je dobio novi četverogodišnji mandat da ostvari svoj program često spornih reformi.

Po kompliciranom poljskom izbornom sustavu, ranije nije bilo jasno je li PiS osigurao apsolutnu većinu. Oporbena Građanska koalicija, okupljena oko centrističke Građanske platforme, daleko je iza s 27,4 posto glasova i 134 zastupnika. Savez demokratske ljevice koji čine tri stranke lijevog usmjerenja bit će treća najjača snaga u parlamentu s 12,56 posto glasova i imat će 49 mjesta u Sejmu.

Demokršćanska PSL dobila je 30 mjesta s 8,55 posto glasova, a krajnje desna Konfederacija koja je dobila 6,81 posto glasova imat će 11 mjesta. Jedno mjesto predviđeno ja za kandidata njemačke manjine. Na izbore je izašlo rekordnih 61,74 posto birača.

Većina u donjem domu parlamenta omogućit će PiS-u da nastavi provoditi reforme pravosudnog sustava, medija i kulturnih institucija u svom drugom četverogodišnjem mandatu, ali će im probleme moći raditi Senat. PiS je izgubio kontrolu nad manje utjecajnim gornjim domom parlamenta, Senatom, gdje je dobio 49 mjesta. Senat u kojemu sjedi 100 zastupnika može izmijeniti ili odgoditi zakone koje potvrdi donji dom parlamenta te blokirati promjene ustava.

You may also like

0 comments