Poljski BDP prvi puta usporio rast ispod 4 posto BDP-a

Problemi?
Poljsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, čime je stopa rasta kliznula ispod četiri posto prvi puta u tri godine, pokazali su u četvrtak objavljeni službeni podaci.

Rezultati su potvrdili usporavanje poljskog gospodarstva koje je povezano sa sve lošijim gospodarskim prilikama u inozemstvu, istaknuli su ekonomisti PKO BP banke u osvrtu na izvješće Osobna potrošnja ponovo je bila glavni pokretač rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok su investicije usporile, naveli su, pak, ekonomisti ING Banke u osvrtu.

Tempo gospodarskog rasta u jednoj od najbrže razvijajućih europskih zemalja najvjerojatnije će nastaviti usporavati u odnosu na prosječnih oko četiri posto u proteklim godinama, rekao je ekonomist Santander Bank Polska Marcin Luzinski. Dodao je da usporavanje ne bi trebalo biti dramatično.

Najnoviji rezultati također ne bi trebali imati velike posljedice po državni proračun. „Proračunski prihodi u sljedećoj godini nisu zasada pod znakom pitanja”, rekao je Luzinski. Proračun za 2020. godinu temelji se na prilično konzervativnim prognozama, dodao je.

Po pitanju monetarne politike, rezultati podržavaju politiku stabilnih kamatnih stopa koju provodi središnja banka, rekao je Luzinski.

0 comments