Poljska želi graditi nuklearku državnim novcem

Od EK traže dopuštenje
Poljska će od Europske komisije tražiti dozvolu za potporu gradnji nuklearne elektrane, rekao je u četvrtak državni tajnik u ministarstvu razvoja, nadležan za energetsku infrastrukturu.

“Danas je nemoguće izgraditi nuklearnu elektranu bez državne potpore”, rekao je Piotr Naimski na konferenciji za novinare.

Poljska većinu struje proizvodi u termoelektranama na ugljen a nuklearnu energiju smatra alatom za smanjenje emisije ugljikovih spojeva prema zahtjevima Europske unije. Želi izgraditi nuklearne kapacitete od 6 do 9 gigawata, a prvu nuklearku planira izgraditi do 2033.

Pitanje financiranja još nije detaljno razrađeno. Naimski je izjavio da će Poljska uključiti domaću industriju u gradnju reaktora kako bi smanjila troškove gradnje. Početkom tjedna Poljska i SAD su postigle sporazum prema kojem će Varšava od američkih tvrtki vjerojatno kupiti 18 milijardi dolara vrijednu nuklearnu tehnologiju, priopćilo je američko ministarstvo energetike.

Poljski dužnosnik istaknuo je da financijski detalji nove nuklearke nisu dio tog dogovora i da se o troškovima gradnje i financiranju još pregovara. Nuklearna energija potrebna je Poljskoj jer je stabilna opskrba nužna da bi se mogli razvijati obnovljivi izvori, uključujući vjetroelektrane na moru i fotonaponske susteve, objasnio je Naimski.

Poljska je jedina država EU-a koja nije odredila rok za postizanje neto ugljične neutralnosti. Vladajuća stranka Zakon i pravda tvrdi da im treba više vremena i novca da gospodarstvo prebace s ugljena na čišće izvore energije.

You may also like

0 comments