Poljska zbunjena pokretanjem postupka iz Komisije

Poljsku su zbunile izjave prvog potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa u srijedu o pokretanju postupka unutar okvira za zaštitu pravne države i čeka da dobije tu odluku u pisanom obliku, rekao je za Reuters poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski.

“Željeli bismo vidjeti odluku Komisije u pisanom obliku. Timmermansove izjave su kontadiktorne”, izjavio je Waszczykowski ,dodajući da će pregovori vjerojatno trajati mjesecima. Govoreći o Timmermansovim izjavama, Waszczykowski je rekao da je “s jedne strane govorio o potrebi za dijalogom s Poljskom, a s druge strane je spomenuo proceduru (okvira za pravnu državu)”. “Ako govorimo o sporazumima EU-a, izmjene zakona o medijima u Poljskoj ne mogu biti predmet procjene Komisije. Što se tiče ustavnog suda, Timmermans nije uzeo u obzir posljednje odluke suda o prihvaćanju dva suca”, kazao je Waszczykowski u kratkoj telefonskoj izjavi za Reuters.

Sud je ovog tjedna donio odluku da će primiti dva suca koje je imenovala vladajuća stranka  “To je bila vrlo nesuvisla Timmermansova izjava. On je stvorila zbrku umjesto da je razjasnila stvari. Pričekat ćemo tu odluku u pisanom obliku, a ako je ne bude, pokušat ćemo razjasniti stvari na neki drugi način. Dijalog će potrajati mjesecima”, kazao je Waszczykowski. Timmermans je izjavio u srijedu da će Europska komisija pokrenuti “preliminarnu procjenu” novog poljskog zakona o ustavnom sudu kako bi utvrdila jesu li njime prekršena pravila Europske unije. “Danas smo odlučili da će Komisija provesti preliminarnu procjenu tog pitanja unutar okvira za zaštitu pravne države”, izjavio je on na konferenciji za novinare. “Okvir za pravnu državu” je mehanizam koji je Komisija usvojila u ožujku 2014. nakon kritika da nije na odgovarajući način reagirala na prijetnje demokratskim standardima u Mađarskoj. Taj mehanizam se svodi na dijalog sa zemljom članicom kako bi se utvrdilo je li ta zemlja spremna promijeniti sporne zakone i postupke kako bi izbjegla aktiviranje članka 7 Ugovora o EU, koji predviđa suspenziju prava glasa državi članici koja ne poštuje temeljna načela i vrijednosti EU-a, a što dosad nikad nije korišteno.

Sad se prvi put pokreće taj mehanizam koji se sastoji iz triju koraka: procjene Komisije, potom preporuke Komisije zemlji članici da ispravi ono što nije u skladu s europskim zakonodavstvom i, naposljetku, odgovora te zemlje. Ako se utvrde nedostaci i zemlja članica pristane to ispraviti, mehanizam se okončava, a u suprotnom Komisija može predložiti aktiviranje članka 7. Europska komisija o situaciji u Poljskoj raspravljala je nakon što je nova vlada donijela dva sporna zakona, o ustavnom sudu i o javnim medijima. Uglavnom se raspravljalo o zakonu o ustavnom sudu, dok se zakon o javnim medijima spominjao samo sporadično i o njemu će se raspravljati poslije. Komisija će o tome ponovno raspravljati sredinom ožujka, pri čemu će surađivati i s Venecijanskom komisijom Vijeća Europe.

Nova poljska vlada krajem prošle godine promijenila je zakon o ustavnom sudu. Ubuduće će za odlučivanje o ustavnosti trebati dvotrećinska umjesto dosadašnje natpolovične većine sudaca, a sud neće moći održavati sjednice bez najmanje 13 prisutnih sudaca, umjesto dosadašnjih devet, čime se značajno usporava rad suda.

You may also like

0 comments