Poljska se još uvijek nada zaustavljanju Sjevernog toka 2

Ministar vanjskih poslova
Gradnja kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2 mogla bi još biti zaustavljena, rekao je u četvrtak poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau, izrazivši zadovoljstvo promjenom retorike u Njemačkoj.

Komentirajući pozive da se rusko-njemački projekt zaustavi nakon trovanja ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, Rau je rekao: “To je apsolutno moguće, projekt još nije dovršen.” “Napokon su se u Njemačkoj pojavili racionalni, zdravorazumski argumenti”, konstatirao je poljski ministar vanjskih poslova u razgovoru za radio postaju Jedynka.

Po njegovim su riječima u Njemačkoj shvatili da “se Rusiju ne može smatrati vjerodostojnim ekonomskim partnerom, budući da nije vjerodostojni partner u tako temeljnim pitanjima” kao što su ljudska prava.

Varšava se već dugo glasno protivi Sjevernom toku 2, cjevovodu planiranog godišnjeg kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina koji bi trebao povezati Rusiju s Njemačkom preko Baltičkog mora.

Cjevovod bi Moskvi omogućio da u isporuci plina zapadnoj Europi zaobiđe trazitne zemlje, uključujući Poljsku. Mnogi u Poljskoj smatraju projekt ekonomski neisplativim, upozoravajući da bi povećao ruski utjecaj u Europi.

U Njemačkoj doveden je u pitanje nakon trovanja Navaljnog. Kancelarka Angela Merkel nije isključila mogućnost odustajanja od projekta, ali njezin zamjenik, ministar financija Olaf Scholz naglasio je nedavno da su ga pokrenuli privatni investitori a ne država.

You may also like