Poljska nudi zamjenu za Sjeverni tok 2?

Alternativa
Poljska bi Njemačkoj mogla ponuditi uporabu plinovoda Baltic Pipe u slučaju da Berlin odbije rabiti plinovod Sjeverni tok 2, izjavio je u srijedu na poljskoj televiziji vladin glasnogovornik Piotr Müller.

“Valja razmotriti razne mogućnosti u pogledu energetske sigurnosti. Poljska od samog početka (gradnje Sjevernog toka 2) ističe da bi europska solidarnost u području energetike trebala biti nedvosmislena”, rekao je Müller odgovarajući na pitanje može li Poljska Njemačkoj ponuditi kapacitete plinovoda Baltic Pipe umjesto Sjevernog toka 2.

“Dođu li takvi zahtjevi s njemačke strane, Poljska je otvorena ponuditi infrastrukturu koju gradi za vlastitu energetsku sigurnost. Energetskoj sigurnosti pristupamo solidarno, a vjerujemo da to treba biti i paneuropski pristup”, rekao je Müller.

Prema njegovim riječima “inicijative poput Sjevernog toka 2 proturječe ideji solidarnosti i energetske sigurnosti”.

Baltic Pipe projekt je plinovoda koji bi trebao povezati norveška nalazišta u Sjevernom moru s Poljskom, preko Danske. Predviđa povezivanje norveškog i danskog transportnog sustava, proširenje danske infrastrukture i izgradnju cijevi koja će povezivati Poljsku i Dansku dnom Baltičkog mora. Planirani kapacitet plinovoda je 10 milijardi kubnih metara godišnje. Poljske vlasti namjeravaju dovršiti gradnju do 1. listopada 2022. godine.

Sjeverni tok 2 gotovo je dovršen plinovod koji povezuje ruska nalazišta s Njemačkom, a proteže se dnom Baltičkog mora. No njegova je gradnja zaustavljena američkim sankcijama protiv izvođača radova i drugih sudionika u projektu. SAD smatra da taj plinovod pojačava europsku energetsku ovisnost o Rusiji, a kritičari takva stava drže da SAD u Europu želi plasirati viškove svoga ukapljenog prirodnog plina. Ovih dana pojavili su se i pozivi za bojkot Sjevernog toka 2 zbog trovanja ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnoga.

You may also like

0 comments