Poljska ne želi reizbor Donalda Tuska

Poljska euroskeptična vlada pozvala je u srijedu ostale članice EU-a da ne glasuju za reizbor Donalda Tuska na čelu predsjednika Europskog vijeća upozorivši da će to dodatno naštetiti krhkom jedinstvu Unije.

Vladajuća stranka Prava i pravde (PiS) optužuje centrista Tuska za prekoračenje ovlasti jer je, primjerice, kritizirao vladu u Varšavi za kršenje medijskih sloboda tijekom njezina sukoba s oporbom. Tusk i čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski su uz to dugogodišnji politički suparnici na poljskoj političkoj sceni. “Ne možemo dopustiti stvaranje tako opasnog presedana da predsjednik Europskog vijeća politički napada demokratski izabranu vladu u nekoj zemlji članici”, napisala je poljska premijerka Beata Szdylo u pismu europskim čelnicima.

Tusk je odbacio optužbe za pristranost, rekavši da kao predsjednik Europskog vijeća mora braniti europske vrijednosti. “Bio sam i bit ću nepristran i politički neutralan u odnosu na svih 28 članica”, rekao je Tusk novinarima u srijedu.

Sadašnji predsjednik Tusk natječe se za drugi mandat i podupiru ga gotovo sve zemlje članice, osim njegove rodne Poljske kojom vladaju politički suparnici. Konzervativna poljska vlada kandidirala je Saryusza-Wolskoga, zastupnika u Europskom parlamentu koji nikada nije obavljao vodeće dužnosti u izvršnoj vlasti.

Unatoč zahtjevu Varšave, malteško predsjedništvo EU-a nije pozvalo Saryusza-Wolskog na summit u četvrtak u Bruxellesu na kojem će se odlučivati o drugom Tuskovom mandatu.

You may also like

0 comments