Poljska ne može pomagati imućnijim vlasnicima kredita u CHF-ovima

Poljska ne bi trebala pomagati imućnijim građanima koji su uzeli hipotekarne kredite u švicarskim francima za kupnju stambenih nekretnina, kazao je zamjenik poljskog premijera Mateusz Morawiecki.

Krediti u švicarskim francima zadali su glavobolju vladajućoj poljskoj stranci Pravo i Pravda. Predsjednik Andrzej Duda lani je izabran uz podršku vladajuće stranke a u predizbornoj kampanji obećao je konverziju kredita u ‘švicarcima’ u poljske zlote, podsjeća Reuters, napominjući pritom kako bi troškovi takve operacije mogli jako naštetiti poljskim bankama. Međunarodna agencija za dodjelu rejtinga Fitch upozorila je da bi Poljskoj mogla smanjiti rejting ako odluka o konverziji hipotekarnih kredita u francima značajnije potkopa ‘zdravlje’ tamošnjeg bankarskog sektora.

Ovoga mjeseca predsjednik Duda skicirao je plan po kojem bi troškovi konverzije išli na teret zajmodavaca a mogli bi dosegnuti milijarde eura. Nacrt odgovarajućeg zakona upućen je financijskom regulatoru KNF-u radi procjene troškova za banke. “Mišljenja sam da temeljem ovoga zakona ne bismo trebali pomagati imućnijim odnosno općenito bogatim građanima ili pak onima koji su kupovali nekoliko stanova ili čak samo jedan stan, a mogu si to priuštiti”, kazao je Morawiecki u srijedu navečer za privatnu televizijsku postaju TVN24.

Prijedlog zakona koji je sastavio ured predsjednika ne sadrži dohodovne odnosno imovinske plafone. “Banke su već uspostavile višemilijunski fond i smatramo da je to smjer o kojem bismo trebali razmisliti, povećati taj fond i pomoći onima koji muku muče s otplatom”, kazao je Morawiecki, bivši bankarski dužnosnik. Kako bi uravnotežio svoj nastup, Morawiecki je dodao da bi bilo razborito pričekati još četiri mjeseca da se izradi procjena troškova koje bi taj zakon donio bankarskom sektoru.

Morawiecki je također kazao da bi vlasnici poljskih zajmodavaca, među kojima su velike zapadnoeuropske banke kao što su talijanski Unicredit i španjolski Santander, mogli tužiti Poljsku na međunarodnim arbitražnim sudovima zbog konverzije. Više od 500.000 Poljaka uzelo je hipotekarne kredite u francima, i to najviše 2007. i 2008. godine, želeći iskoristiti prednost tada nižih švicarskih kamatnih stopa. U međuvremenu je franak ojačao za 80 posto prema zlotu, što je dovelo do toga da je mnogim dužnicima u švicarskim francima vrijednost kredita premašila onu stanova koje su njima kupili.

Poljski ministar financija Pawel Szalamach u četvrtak je kazao da će tražiti da se dodatno poradi na tome zakonu. “To je stvaran problem koji se tiče nekoliko stotina tisuća zajmoprimaca… Bankarski sektor nije učinio ništa ili gotovo ništa kako bi riješio ovaj problem”, kazao je Szalamacha. Poljski bankarski sektor drži portfelje kredita u ‘švicarcima’ ukupne vrijednosti oko osam posto poljskog bruto domaćeg proizvoda.

0 comments