Poljska ispustila najviše CO2 u prošloj godini

Termoelektrane
Termoelektrane na ugljen u Njemačkoj i Poljskoj ispustile su 2019. godine najviše ugljičnog dioksida u Europskoj uniji, a među 10 najvećih zagađivača našao se i irski avioprijevoznik Ryanair, pokazuju podaci iz EU-a.

Prvo je mjesto na ljestvici 10 kompanija koje su prošle godine ispustile najviše ugljičnog dioksida zauzela poljska elektrana Belčatov, pokazuje izvješće savjetodavne tvrtke Transport & Environment (T&E). Elektrane zauzimaju osam od 10 mjesta na ljestvici, njih čak šest iz Njemačke i dvije iz Poljske. Preostala su dva mjesta zauzeli brodar Mediterranean Shipping Company (MSC) i irski avioprijevoznik Ryanair, na sedmom i osmom mjestu.

Trenutno samo elektrane, tvornice i zrakoplovne tvrtke plaćaju naknadu za zagađenje kupnjom dozvola za emisiju štetnih plinova u sklopu sustava ETS, podsjeća Reuters. Sustav je uspostavljen kako bi zagađenje smanjilo a Europska komisija planira iduće godine u njega uključiti i brodarske tvrtke. Brodari trenutno ne plaćaju za ispuštanje CO2 a čak i kada bi kupovali dozvole, plaćali bi za zagađenje sedam puta manje nego kamioni, preko znatno većih nameta na gorivo.

You may also like

0 comments