Home Geopolitika Poljska će skladištiti američku vojnu opremu na dvije lokacije

Poljska će skladištiti američku vojnu opremu na dvije lokacije

by admin

SAD će skladištiti tešku vojnu opremu na dvije lokacije u Poljskoj od sredine 2016. godine, izjavio je poljski ministar obrane, što je u sklopu napora Washingtona da pruži sigurnost saveznicama koje osjećaju nelagodu zbog ruskih akcija u Ukrajini.

To će biti prvi put da Washington skladišti tešku vojnu opremu u novijim državama članicama NATO-a u istočnoj Europi i na Baltiku, koje su nekoć bile u sovjetskoj sferi interesa ili su bile dio Sovjetskog Saveza.

U lipnju je visoki dužnosnik ruskog ministarstva obrane upozorio da će Moskva pojačati svoje snage na svom zapadnom dijelu ako SAD bude skladištio teško naoružanje u baltičkim državama i istočnoj Europi. “Nakon izviđanja, nakon razgovora s američkim partnerima, izabrane su dvije lokacije za skladištenje teške opreme američke vojske – jedna je u zapadnoj Poljskoj, a druga u sjeveroistočnoj”, rekao je u četvrtak poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak za novinsku agenciju PAP. “Predviđamo da će to početi sredinom 2016.”, kazao je. Siemoniak nije rekao kakva će vrsta opreme biti poslana u Poljsku ili gdje će točno u kojoj regiji biti skladištena. Sjeveroistočna Poljska graniči s Bjelorusijom, saveznicom Rusije.

Related Posts