Poljska će skladištiti američku vojnu opremu na dvije lokacije

SAD će skladištiti tešku vojnu opremu na dvije lokacije u Poljskoj od sredine 2016. godine, izjavio je poljski ministar obrane, što je u sklopu napora Washingtona da pruži sigurnost saveznicama koje osjećaju nelagodu zbog ruskih akcija u Ukrajini.

To će biti prvi put da Washington skladišti tešku vojnu opremu u novijim državama članicama NATO-a u istočnoj Europi i na Baltiku, koje su nekoć bile u sovjetskoj sferi interesa ili su bile dio Sovjetskog Saveza.

U lipnju je visoki dužnosnik ruskog ministarstva obrane upozorio da će Moskva pojačati svoje snage na svom zapadnom dijelu ako SAD bude skladištio teško naoružanje u baltičkim državama i istočnoj Europi. “Nakon izviđanja, nakon razgovora s američkim partnerima, izabrane su dvije lokacije za skladištenje teške opreme američke vojske – jedna je u zapadnoj Poljskoj, a druga u sjeveroistočnoj”, rekao je u četvrtak poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak za novinsku agenciju PAP. “Predviđamo da će to početi sredinom 2016.”, kazao je. Siemoniak nije rekao kakva će vrsta opreme biti poslana u Poljsku ili gdje će točno u kojoj regiji biti skladištena. Sjeveroistočna Poljska graniči s Bjelorusijom, saveznicom Rusije.

You may also like