Poljoprivrednicima do sada isplaćena gotovo milijarda eura

Poticaji
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u ovoj je godini, zaključno s 30. studenim, isplatila 6,8 milijardi kuna korisnicima svih mjera i programa, a do kraja godine očekuje se ukupna isplata od sedam milijardi kuna, objavili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

Od dosad isplaćenih 6,8 milijardi kuna, 3,1 milijarda kuna odnosi na mjere ruralnog razvoja, gotovo 3,1 milijarda kuna na izravna plaćanja, a 84,5 milijuna na isplate iz “vinske” omotnice. Za program shema školsko voće je utrošeno 8,5 milijuna, a 2,7 milijuna kuna za program školsko mlijeko.

Pčelarima je kroz njihovu omotnicu isplaćeno 14,8 milijuna, iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo isplaćeno je 183,7 milijuna kuna, a za dodatne nacionalne potpore iz državnog proračuna izdvojeno je 299 milijuna kuna, navode iz Ministarstva. U priopćenju se prenosi izjava ministrice poljoprivrede Marije Vučković koja je naglasila kako je “u godini obilježenoj izvanrednim okolnostima izazvanima širenjem bolesti covid-19 Agencija za plaćanja maksimalno upregnula sve svoje kapacitete, kako bi podržala i dodatno potaknula domaće proizvođače”.

Vučković je zahvalila zaposlenicima Agencije na vrijednom radu u korist svih hrvatskih poljoprivrednika, ribara, prerađivača, šumara i drugih koji, unatoč zahtjevnoj godini, proizvode i više i produktivnije. Iz Ministarstva navode kako je, usporedbe radi, prije pet godina u Agenciji radilo 725 djelatnika i poljoprivrednicima je isplaćeno 4,3 milijarde kuna.

Danas u Agenciji radi 750 djelatnika koji obavljaju poslove kontrola na terenu, objavljuju natječaje, sudjeluju u izradi programa i pravilnika, obrađuju prijave, rade tehničke i ekonomske analize, odgovaraju Europskoj Komisiji, odgovorni su za funkcioniranje, nadogradnju i održavanje informacijskih sustava za više od 110 tisuća korisnika, a do kraja ove godine očekuje se ukupna isplata od 7 milijardi kuna.

You may also like

0 comments