Politico.eu: Plenković, nepoznati političar koji želi vladati Hrvatskom

Andrej Plenković ima četiri tjedna da uvjeri glasače da je on pravi čovjek za vođenje države, no problem je u tome što mnogi Hrvati ne znaju tko je on, piše u četvrtak Politico.eu.

Kao i većina drugih zastupnika u Europskom parlamentu, Plenković je nepoznat u svojoj domovini, piše u europskom izdanju ovog uglednog američkog časopisa, u članku naslovljenom “Misteriozni čovjek koji se nada vladati Hrvatskom”.

Plenković ima misiju spašavanja hrvatskog desnog centra koji je vladao prvom polovicom godine i još uvijek se nalazi u previranju. “Želim novi početak”, rekao je Plenković, dodajući kako bi prekid s prošlošću bilo osvježenje na hrvatskoj političkoj sceni, pogotovo nakon što su u vrijeme bivšeg predsjednika HDZ-a Karamarka mnogi bili zabrinuti zbog koketiranja s ustaštvom.

Tadašnje političko vodstvo optuživano je da nije osudilo ustaške simbole i pjesme, uključujući i one na bleiburškoj komemoraciji ili tijekom nogometne utakmice protiv Izraela.

Politico piše kako se ministar kulture Zlatko Hasanbegović nedavno fotografirao pored zastave s ustaškim simbolom i prisustvovao otkrivanju spomenika hrvatskom nacionalistu koji je sudjelovao u ubojstvu jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj u sedamdesetim godinama.

Andrej Plenković želi stati na kraj takvim nediplomatskim gafovima, ponajviše jer se nada boljim odnosima sa susjednom Srbijom koji su u posljednje vrijeme pogoršani zbog rastućeg nacionalizma u obje države, piše Politico.

Iako je Plenković relativno nepoznat, ankete mu idu u prilog, jer je od njegovog preuzimanja potpora HDZ-u narasla s 21 na 28 posto, stavljajući ga samo jedan posto iza SDP-a.

Iako neki smatraju da nije spreman za domaću politiku, Plenkovićev dolazak pozdravila je liberalna struja unutar HDZ-a kao dašak svježine nakon Karamarkove ere. “Plenković bi mogao promijeniti stvari u stranci i u državi ako iskoristi svoje snažno razumijevanje politike – i domaće i međunarodne – ali i ako napusti uljuđenost iz dana diplomacije”, rekao je za Politico Miroslav Kovačić, dugogodišnji Plenkovićev suradnik, bivši državni tajnik i diplomat blizak vodstvu HDZ-a.

“Morat će se suočiti s ozbiljnim problemima, poput antipoduzetničke klime, birokracijom, te onim što je predsjednica Grabar-Kitarović više puta nazvala nedostatkom ambicije koja pogađa gospodarstvo, ali i druge aspekte hrvatskog života”, dodao je Kovačić.

Plenkovićeve pristaše smatraju bi da bi Hrvatska pod njegovom vlašću više ličila na Njemačku Angele Merkel nego na Mađarsku Viktora Orbana. “Trebamo se usredotočiti na ekonomiju, društvena pitanja, te kako najviše profitirati iz članstva u Europskoj uniji”, rekao je Plenković, dodavši kako želi “pristojnu stranku desnog centra” koja će se temeljiti na “demokršćanskim i univerzalnim humanističkim vrijednostima”.

Fokus na članstvu u Europskoj uniji svakako ide u prilog Plenkovićevim prednostima, jer je kao član Odbora za proračun Europskog parlamenta iz prve ruke upoznao mehanizme europskog financiranja, zaključuje Politico.

You may also like