Politico: Clinton bi na izborima mogla izgubiti

Bivša državna tajnica i prva dama SAD-a Hillary Clinton mogla bi pobijediti na američkim predsjedničkim izborima u studenome, ali bi istodobno mogla biti “predsjednica statusa quo” u zemlji kojoj su neophodno potrebne promjene, piše američki politički magazin Politico.

U analizi pod naslovom “Kako bi Hillary Clinton mogla pobijediti na izborima – i izgubiti zemlju”, časopis navodi da će Clinton gotovo sigurno biti kandidatkinja demokrata na predsjedničkim izborima, te da ima uvjerljivu prednost pred svakim od mogućih republikanskih protukandidata.

To stvara paradoks – ona bi mogla osvojiti izbore ali izgubiti zemlju, jer joj nedostaje neka nova, inspirativna ideja, u vrijeme kad su birači obiju velikih stranaka toliko nezadovoljni da su spremni prihvatiti i vrlo loše ideje.

Voljeli ih ili mrzili, poruke republikanca Donalda Trumpa i demokrata Berniea Sandersa su kristalno jasne i pozivaju na radikalne promjene, dok su ideje Clinton proširene po cijelom političkom spektru, piše list. Njezin program ne obećava promjene već kontinuitet centrističke politike Demokratske stranke koju su uglavnom slijedili i njezin suprug Bill i Barack Obama, u čijoj je administraciji služila kao državna tajnica.

Stvar je u tome da Clinton ima najbolje izglede za predsjedništvo, ali bi se ipak mogla suočiti s paklene četiri ili osam godina u Bijeloj kući ako ne uspije nametnuti svježu temu koja obećava fundamentalne promjene – jer će toliko mnogo birača iz oporbene stranke, ali i iz njezine vlastite, biti protiv nje od njezinog prvog dana u uredu. Clinton je već od sebe udaljila dio svoje demokratske baze – mnogi od pristaša Sandersa tvrde da ju nikada neće poduprijeti, piše Politico.

Neki od dijelova programa Hillary Clinton su očiti – očuvanje naslijeđa Baracka Obame (i naslijeđa njezina supruga), uključujući zdravstvenu reformu, nastavak demokratske politike prema imigrantima, potporu majkama, jeftinije studiranje, te pragmatičnu vanjsku politiku. Ali takve inicijative čine se nedovoljnima u usporedbi s veličinom problema s kojima se zemlja suočava, te dubinom gnjeva i nezadovoljstva koji stoje iza pokreta koje predvode Sanders na ljevici i Trump na desnici, piše list.

Clinton tvrdi da su razni protekcionistički recepti koje Sanders i Trump nude za spašavanje srednje klase ili nerealni ili neamerički. No ona nije jasno rekla kako bi sama rješavala te probleme koji su djelomično i posljedica ekonomske globalizacije koju su i Bill Clinton i Barack Obama svim srcem podržavali.

Analitičari navode da njezin pragmatični pristup može biti privlačan, osobito u području nacionalne sigurnosti gdje nove ideje mogu biti vrlo opasne. “No glede gospodarstva ljudi – osobito radnici svih boja kože – očekuju fundamentalnije promjene. Ona će morati formulirati radikalniju gospodarsku politiku”, rekla je demokratska analitičarka Celinda Lake.

Sandersov liberalizam i Trumpov desni populizam predstavljaju izazov za Clinton jer u vrijeme kad je dvije trećine glasača nezadovoljno gospodarstvom, oba kandidata imaju “ekonomsku pozadinu”. “Oni imaju priču koja sve objašnjava. Oni nam kažu kako smo dospjeli ovamo, i tko je kriv za to – u Sandersovu slučaju Wall Street, a u Trumpovu imigranti. Ako nam ne možete reći kako smo dospjeli ovamo i tko su krivci za to, kako ćete nas izvući odavde?”, navodi Lake.

Whit Ayres, republikanski analitičar, podsjeća za Politico da će na kraju netko biti izabran. “Možete imati prilično negativan rejting, ali ako vaš protivnik ima još negativniji rejting, vi ste pobjednik”, rekao je Ayres.

U potpunosti je moguće pobijediti na izborima a istodobno nemati baš neki izborni legitimitet – ući u Bijelu kuću kao neka vrsta “predodređenog” predsjednika koji je izabran zato što nijedan drugi kandidat nije mogao biti izabran, ali u isto vrijeme nemati povjerenje i lojalnost većeg dijela nacije. Hillary Clinton prodaje “realizam” biračkome tijelu koje je, sudeći prema ispitivanjima javnog mnijenja, duboko nezadovoljno trenutnom realnošću, navodi Politico.

You may also like