Home Geopolitika Politički zaokret Angele Merkel glede migrantske krize?

Politički zaokret Angele Merkel glede migrantske krize?

by Agencije

Kancelarka Angela Merkel profitira od politike protiv koje se uvijek borila. Ona je zapravo napravila veliki politički zaokret, ali to pokušava sakriti, piše u svom komentaru Christoph Hasselbach.

Angela Merkel bi zapravo trebala učiniti sve kako bi grčko-makedonska granica ponovno bila otvorena za izbjeglice. Pa ako joj to ne pođe za rukom, morala bi izbjeglice izravno iz Grčke prebaciti u Njemačku. Jer, aktualna situacija se može usporediti sa situacijom u rujnu prošle godine, kada su tisuće izbjeglica bile u Mađarskoj, a ona ih primila zaobilazeći sva pravila EU-a.
Kancelarka je javnosti stalno ponavljala svoja načela:

– nema gornje granice kada je riječ o broju tražitelja azila.
– ograde ne pomažu.
– mora se naći europsko rješenje koje bi uključivalo raspodjelu izbjeglica.

Time se u Bruxellesu sve više izolirala, dok se val izbjeglica nije zaustavljao. Nekim europskim vladama je zbog toga prekipjelo. “Bolje da djeluje svatko za sebe nego da zajedno ne radimo ništa”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban. Austrija je najavila da će ograničiti broj primljenih izbjeglica. Nekoliko istočnih članica EU-a je zajedno s balkanskim zemljama dogovorilo zatvaranje makedonsko-grčka granica. Taj potez je u suprotnosti sa svim načelima Angele Merkel. Ali, nakon toga je znatno opao broj izbjeglica koje stižu u Njemačku. Upravo to je i Merkel htjela postići, samo što nije imala uspjeha, piše DW.de.

Umjesto slikanja “selfija” sa izbjeglicama, ona im sada savjetuje da ostanu u Grčkoj. Kaže da nitko nema pravo birati sebi zemlju u kojoj će tražiti azil. Još prije nekoliko tjedana je iznenadila sve svojom izjavom da od sirijskih izbjeglica očekuje da se vrate u domovinu kada tamo ponovo zavlada mir. Čemu onda integracija? – zapitali su se mnogi koji su se za tu integraciju svim silama zalagali.

Vicekancelar Sigmar Gabriel je već rekao da je zaokret odavno učinjen. Pri čemu se kod njega nikad ne zna da li to smatra dobrim ili lošim, kao što se ne zna ni kakvu poziciju će zastupati idući tjedan. Zaokret vidi i šef CSU-a Horst Seehofer, koji se za njega odavno zalagao. Kada je riječ o Angeli Merkel, ona se ponaša kao da se trudi da je nitko ne “ulovi” dok mijenja kurs. Ali, priznala ona to ili ne: upravo je politika koju je ona uvijek nazivala nemoralnom, nemogućom ili štetnom, sada dovela do izvjesnog popuštanja napetosti.

Hoće li tajni zaokret Angele Merkel koristiti kršćanskim demokratima na predstojećim izborima u tri njemačke savezne pokrajine? To je još upitno. U ovom trenutku se svi izbori vrte oko izbjegličke krize, pa su tako oni i poput referenduma o izbjegličkoj politici savezne vlade. Tako je bilo i na komunalnim izborima u Hessenu. CDU i SPD (socijaldemokrati), stranke koje na saveznom nivou vladaju zajedno, izgubile su veliki broj glasova, dok je Alternativa za Njemačku (AfD) postala treća politička snaga u Hessenu. Presudu birača se može ovako sažeti: da se Angela Merkel uspjela izboriti za svoju politiku u Europskoj uniji, broj izbjeglica bi sada bio podjednako velik kao i prošle jeseni.

Related Posts