Politička poruka Zapadu, svi, samo ne vi

Rusija u gradu Ufi održava čak dva velika međunarodna susreta na vrhu: organizacije zemalja BRICS i Šangajske organizacije za suradnju. Politička poruka Zapadu je prilično jasna.

U glavnom gradu Baškirske republike Ruske federacije Vladimir Putin ovog četvrtka je pozvao na čak dva međunarodna susreta: predsjednike država ili vlada zemalja skupine BRICS (na naslovnoj fotografiji prošlogodišnji susret u Brazilu) – što je kratica za Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, a paralelno se održava susret na vrhu i Šangajske organizacije za suradnju. Ona pak, osim Rusije i Kine obuhvaća četiri od pet srednjoazijskih republika, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan. Ove godine toj skupini i službeno trebaju pristupiti Indija i Pakistan koji sad imaju status promatrača. S njima će to biti organizacija koja obuhvaća četvrtinu stanovništva našeg planeta pa je tako i najveća regionalna organizacija.

Moritz Rudolf iz berlinske zaklade Merics svakako nije jedini koji u tim konferencijama vidi jasnu poruku Kremlja Zapadu: “Čelništvo Rusije želi pokazati kako Moskva nije politički izolirana, usprkos sankcijama protiv te zemlje.” Tema ovih razgovora na vrhu treba biti gospodarska suradnja i politika sigurnosti. Moskva ovim susretom želi “staviti u isti koš” sve međunarodne organizacije kojima pripada ili koje je i sama inicirala, poput Euroazijske gospodarske unije. Svakako bi željela da skupina najperspektivnijih industrijskih zemalja BRICS ostvari veću suradnju s “njezinim” partnerima – tu je ona okupila i Bjelorusiju, Kirgistan, Kazahstan i Armeniju, makar je zanimanje za tu “Uniju” za sad prilično suzdržano.

I Kina ima svoju “igračku” koju bi svakako htjela predstaviti na široj međunarodnoj pozornici: “Novi Put svile” kojeg su nazvali poetskim imenom One Belt, One Road (jedan pojas, jedna cesta). Tu se radi o infrastrukturnom i trgovačkom koridoru koji bi Kinu preko srednjoazijskih republika spajao s Europom. Tu i zapadni stručnjaci poput Andrewa Smalla iz američkog Marshallovog fonda smatraju da ovaj susret predstavlja “idealnu okolinu” da Kina predstavi svoje interese. Iako će milijunski grad Ufa tako sljedeća dva dana (9. i 10. 7.) biti ukrašen mnogim zastavama i davati dojam središta – ako ne čitavog svijeta, a ono barem Azije, stručnjaci ipak ne očekuju više od mnogo lijepih riječi, zdravica i svečanih večera. Jer usprkos redovitim sastancima i gospodarskoj suradnji koja je sve bolja, tu su uvijek projekti koji baš ne nailaze na suglasnost drugih članica. Tako Šangajska organizacija želi osnovati vlastitu banku za obnovu i razvoj, ali to se pak Rusiji čini da ne odgovara njezinim interesima. Tu je i inicijativa tih zemalja da stvore alternativu sustavu za međunarodno plaćanje SWIFT čije je sjedište u Belgiji, ali niti takva “prava” alternativa Zapadu ne nailazi na baš veliki odaziv tih zemalja.

I kada je riječ o sastanku zemalja BRICS, ekonomski stručnjaci svakako ističu gospodarske potencijale svake od te zemlje, ali ne postoji baš velika želja jednog Brazila ili Južnoafričke Republike da se odreknu svojih dobrih veza s SAD-om ili Europskom unijom samo da bi učinili uslugu Kremlju. I kod Šangajske inicijative, osobito kad pristupe Pakistan i Indija, ne može se previdjeti rivalitet koji vlada i između te dvije nove članice, a onda i između Indije i Kine. Kod Rusije i Kine svakako ostaju i unutarnjopolitički razlozi ovakvih međunarodnih veza: već i mjesto održavanja susreta u Ufi koji ima i brojno muslimansko stanovništvo pokazuje želju Moskve za “mirom na svojim južnim granicama” u srednjoazijskim republikama. Slično se može reći i za inicijativu “Novog Puta svile” koja bi prije svega trebala stabilizirati kinesku pokrajinu Xinjang gdje živi brojno muslimansko stanovništvo Uigura. Utoliko i Moritz Rudolf iz berlinske zaklade Merics ne misli kako su ti susreti “usmjereni protiv Zapada”, nego da doista služe tek boljoj regionalnoj suradnji. A protiv toga ni Zapad nema baš ništa protiv. (DW.de)

You may also like