Političari ulažu u nekretnine, a ne u dionice

Od dionica koje se nalaze u rijetkim portfeljima političara nalazi se samo HT i Ina. Izreka “kakvi političari, takav i narod” potvrđuje se i nakon objave imovinskih kartica političara koje pokazuju da rijetki posjeduju dionice ili udjele u investicijskim fondovima. “Razina financijske pismenosti u Hrvatskoj je na prilično niskim granama, a kada su u pitanju dionice ili druge vrijednosnice, ta je razina još niža.

Građani vrlo malo znaju o dionicama, a kamoli o nekim složenijim financijskim instrumentima. Sumnjam da će se to u skorašnje vrijeme popraviti”, ističe član Uprave Credosa, Roman Rinkovec. Dodaje da su političari nekada značajnije promovirali tržište kapitala, a tu ubraja bivšeg premijera Ivu Sanadera i nekadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. “Međutim, posljednjih godina politika pridaje tržištu kapitala vrlo malo pozornosti. Privatizacije putem burze malo tko još spominje. Moj je dojam da političari vrlo malo znaju i svom poslu, a kamoli o burzi”, ocjenjuje Rinkovec.

Podsjetimo, dok većina političara uglavnom posjeduje nekretnine, iznimka je saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak koji je prijavio posjedovanje dionica HT-a i Ine te čak 609.000 kuna uloženih u 10 investicijskih fondova. Dionice HT-a imaju još dva Mostovca, Ivan Kovačić i Juro Martinović. Kod privatizacije Ine i HT-a prije devet godina vladala je atmosfera kao prema kreditima u “švicarcu”, ističe Rinkovec za Poslovni dnevnik.

“Govorilo se da se radi o sigurnom ulaganju i potencijalno dobroj zaradi. Međutim, tada su društvene i gospodarske okolnosti bile drugačije, pa je takva promocija pala na plodno tlo. I dan-danas mnoštvo građana i dalje drži dionice HT-a”, kaže Rinkovec. Na pitanje što očekuje od nove Vlade po pitanju razvoja tržišta kapitala, predsjednica Uprave Ivana Gažić kaže kako vjeruje da će se “uskoro početi govoriti o istim stvarima o kojima je govorila i prošla vlada, a to je privatizacija državnih tvrtki”.

You may also like

0 comments