Home Ekonomija Političari neće smanjiti PDV jer je to stablo na kojem sjede

Političari neće smanjiti PDV jer je to stablo na kojem sjede

by Agencije

Javni dug, fiskalna konsolidacija i upravljanje državnom imovinom – tri su ključne teme na kojima su svoja rješenja nudili glavni suparnici na polju financija, SDP-ov Boris Lalovac i HDZ-ov Tomislav Ćorić.

Čuli smo rješenja, poznati su gospodarski programi, koliko su provedivi. O tome što čeka buduću vladu, ma čija bila,  Dnevnik N1 je razgovarao sa, doktorom znanosti Veliborom Mačkićem, s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Na pitanje jesu li obećanja u gospodarskim programima samo lista želja, Mačkić je odlučan – “Pa da. To je najtočnije. Popis lijepih želja i popis koji smo naviknuli slušati”, rekao je i dodaje da smo isto čuli nedavno na izborima, pa se čini kao ‘deja vu’.

“Ako pogledamo proteklu godinu, prolazimo kroz fiskalnu konsolidaciju. U 2015. smo prošli taj proces jer se događao na prihodovnoj strani, zbog rasta BDP-a. Ali zanimljivo je što se još u političara čuje pojam “fiskalna konsolidacija”, no sada ne planiraju povećavati poreze, nego ih dapače smanjuju. Tu nešto ne štima”, smatra Mačkić.

“Vidimo da se iz kampanje u kampanju ponavlja ista priča, ali problem s PDV-om jest što je on najveći dio poreznih prihoda proračuna. Kao takav je i stavljen da krpa proračun. Najbolji način na koji poreznu envaziju rješavate je kroz poreznu potrošnju. Ako smanjujete PDV, sami sebi režete stablo na kojem sjedite. Smanjujete resurse i prihode koje ste u kampanji obećali dati”, kaže Mačkić i za primjer navodi veće porodiljne naknade i “1000 eura za svako novo dijete”.

Mačkić napominje da ni poslodavci nisu obvezani prilagoditi se u slučaju da Vlada promijeni PDV, jer je njihova igra ona koja se događa na tržištu. “I u to se država ne smije miješati. Izbornu kampanju ćemo provoditi u poeziji, a politiku prozi, ali mi se čini da će to izgledati kao Krležina “Baraka 5B”, dosta sumorno”, kazao je Mačkić za N1.

“Ne zaboravimo da fiskalna konsolidacija jest najvažnija stvar kloju trebamo provoditi. Imamo primarni suficit jer nam ogromna sredstva idu na plaćanje kamata. Ako to ugrozimo, možemo očekivati veće kamatne stope i to je začarani krug koji nas vuče prema dolje.”

Mačkić kaže da nam treba stabilna Vlada, i konkretna objašnjenja od političara koji bi morali predstaviti plan kojim dolaze do takvih obećanja. “Okej, dajte nam plan, tijek njegova izvršenja, izračune i proračun.” Rekao je da “svi držimo fige da se obećanja ostvare, no koliko je to realno je drugo pitanje.”

Related Posts