Home Europska unija Političar UKIP-a šokirao izjavom

Političar UKIP-a šokirao izjavom

by admin

Britanski političar iz redova desničarske stranke UKIP Peter Bucklitsch šokirao je javnost kada je na svom nalogu na Twitteru napisao da je poginuli sirijski dečak Aylan Kurdi “mrtav zato što su njegovi roditelji bili pohlepni za dobrim životom u Europi”. Bucklitsch, koji je prethodno bio član i Liberalno-demokratske i Konzervativne stranke, istaknuo je da je trogodišnjak bio “dobro obučen i uhranjen” i da je njegova smrt posljedica “prolaska preko reda” u imigracijskom sistemu, prenosi britanski “Daily Mail”.

Aylan, koji je zajedno sa svojim roditeljima i petogodišnjim bratom pokušao brodom doći iz Turske do grčkog ostrva Kos, u srijedu je pronađen mrtav na obali turskog ljetovališta Bodruma, a fotografija na kojoj se vidi njegovo mrtvo tijelo sa licem u pijesku obišla je i šokirala svet. Uprkos tome što je Bucklitschev komentar odmah naišao na oštre reakcije šokirane javnosti, koja je njegov tvit okarakterizirala kao “bolestan i zloban”, on u početku nije izražavao kajanje. Tada napisao: “Predvidljiv bijes javnosti. Turska nije mjesto gdje je ta porodica bila u opasnosti. Napuštanje tog sigurnog mjesta je dovelo tu obitelj u opasnost”.

Kasnije se taj britanski političar ipak ispričao za “očitu bol” koju je izazvao i obrisao je sa svog naloga sporne tvitove. Bucklitsch je na lokalnim izborima u Britaniji 2010. bio kandidat Liberalnih demokrata, ali ga je ta stranka izbacila iz svojih redova nakon što je na izborima za lokalne savjete 2011. predstavljao Konzervativce. (N1 televizija)

Related Posts