Policija u Kaliforniji ne isključuje terorizam kao motiv pokolja

Motiv pokolja 14 ljudi u srijedu u kalifornijskom gradu San Bernardinu, najvećeg od onoga u osnovnoj školi Sandy Hook u prosincu 2012. godine kada je ubijeno 26 osoba, za sada predstavlja pravu zagonetku za obitelji dvoje napadača i policiju koja, međutim, ne isključuje terorizam.

Sijed Faruk (28) i 27-godišnja Tašfin Malik, naoružani jurišnim puškama, otvorili su vatru na ljude u regionalnom centru za brigu o osobama s poteškoćama u San Bernardinu, oko 100 kilometara istočno od Los Angelesa, koji su se okupili na predbožićnom domjenku. Četrnaest njih je izgubilo život, a 17 ranjeno, dok je par ubijen u sukobu s policijom nakon višesatne potjere. “Istraga još nije utvrdila što ih je nagnalo da izvrše ubojstvo, no ne isključujemo teroristički čin”, istaknuo je načelnik policije San Benardina Jarrod Burguan, dodajući da su “došli spremni učiniti ono što su učinili, kao da su na zadatku”.

Prema njegovim riječima, Faruk i Malik su “bili u romantičnoj vezi” i roditelji su šestomjesečne bebe. Faruk je rođen u SAD-u dok se državljanstvo njegove partnerice još uvijek utvrđuje. Sijed Faruk je zaposlenik okruga San Bernardino gdje je radio unazad pet godina kao stručnjak za okoliš pri ministarstvu javnog zdravstva. Zaposlenici te službe su potvrdili da su se okupili na proslavi prije Božića zajedno s Farukom koji je u jednom trenutku napustio zabavu te se vratio s 27-godišnjakinjom. “Bili su obučeni u maskirne uniforme, a osim paljbe iz jurišnih puški postavili su i nekoliko bombi koje je policija poslije detonirala”, pojasnio je Burguan. Treća osoba koja je viđena kako bježi s poprišta događaja je uhićena, ali se tek utvrđuje da li je sudjelovala u napadu.

David Bowdich, pomoćnik direktora regionalne ispostave FBI-a, izjavio je da se tek treba utvrditi da li se radi o terorističkom činu. “Moguće je, ali mi to još ne znamo”, kazao je Bowdich novinarima. Na tiskovnoj konferenciji muslimanske udruge Vijeća za islamsko-američke odnose (CAIR), Farukov šogor Farhan Khan je kazao da je “osupnut” tragičnim događajem. “Zašto bi učinio takvo nešto? Apsolutno nemam pojma. I sam sam u šoku”, rekao je Khan.

Faruka kolege s posla opisuju kao tihog i ljubaznog. Znali su, kako tvrde, da je putovao u Saudijsku Arabiju i da se vratio s novom ženom. Husam Ajluš, izvršni direktor CAIR-a u Los Angelesu, pozvao je javnost da ne brza sa zaključcima o mogućim motivima napada. “Da li se radi o poslu, ljutnji ili mentalnoj bolesti. Da li možda o ekstremističkoj ideologiji? Naprosto ne znamo”, kazao je Ajluš. Dodao je da je par bebu ostavio kod Farukove majke u domu u Redlandsu rano u srijedu, uz objašnjenje da imaju dogovoreni posjet liječniku za Malik.

Iz bolničkih izvora u Sveučilišnom medicinskom centru Loma Linda se doznaje da su dvije ranjene osobe u kritičnom, ali trenutno stabilnom stanju, dok je stanje ostalih žrtava koje su prebačene u druge medicinske ustanove nepoznato. Pucnjava i policijska potjera za počiniteljima paralizirala je grad s 220.000 stanovnika. Deseci škola, bolnica i upravnih zgrada satima su bili u stanju povećane pripravnosti. Predsjednik Barack Obama izrazio je žaljenje zbog epidemije nasilja s vatrenim oružjem i kazao da se “ne može usporediti ni sa čim u svijetu”.

You may also like