Policija na rubu snage zbog izbjeglica u Njemačkoj

Sindikat njemačkih policajaca (GdP) upozorio je u petak kako se njemačka policija nalazi na rubu snaga zbog povećanog opsega posla vezanog uz izbjegličku krizu poput kontrola granica prema Austriji ili osiguravanja izbjegličkih smještaja.

“Mi možemo dodatno osiguravati granice na neko određeno vrijeme od recimo tri tjedna. Ali za dulje razdoblje nam jednostavno nedostaje osoblja”, rekao je potpredsjednik GdP-a Joerg Radek u razgovoru za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung od petka. On je time reagirao na najavu ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea (Kršćansko-demokratska unija CDU), koji planira pogranične kontrole prema Austriji, uvedene u rujnu prošle godine kao privremena mjera, produljiti i “nakon veljače”.

Radek je objasnio da su od početka kontrola granica pripadnici savezne policije, koja je zadužena za granice i prometna čvorišta poput zračnih luka i željezničkih kolodvora, nakupili preko dva milijuna prekovremenih sati. “Najavljeno otvaranje novih 3.000 radnih mjesta neće ublažiti situaciju”, rekao je Radek.

Zbog dodatnih obveza poput osiguranje izbjegličkih smještaja ili prijevoza izbjeglica, njemačka policija se već mjesecima žali na nedostatak kapaciteta, a u nekim saveznim pokrajinama poput Saske se poseže za neuobičajenim mjerama pa se na skraćenim tečajevima pripadnici zaštitarskih tvrtki obučavaju za policajce. Iz ministarstva unutarnjih poslova je priopćeno kako su žalbe GdP-a neosnovane. “Policija je trenutno pod velikim pritiskom, ali zadaci se mogu obaviti”, priopćeno je iz ministarstva.

You may also like

0 comments